Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος απένειμε σήμερα τα πτυχία στους απόφοιτους σπουδαστές της 66ης εκπαιδευτικής σειράς και της 3ης σειράς διαδικτυακής μάθησης της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συνολικά αποφοίτησαν από τις δύο εκπαιδευτικές σειρές 138 ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ένας του Π.Σ., τρεις αξιωματικοί από την Κύπρο, ένας από την Αρμενία, ένας από την Αίγυπτο, ένας από τη Γερμανία και δύο μόνιμοι υπάλληλοι.
Στην τελετή παρευρέθηκε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η εποχή μας, γνωρίζουμε εξάλλου, είναι πολύ απαιτητική σε ό,τι αφορά τις γνώσεις και την κατάρτιση. Είναι μια εποχή που έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη γνώση και όλα αυτά έχουν επηρεάσει άμεσα και το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου η βασική αποστολή παραμένει μεν η ίδια, αλλά τα δεδομένα με τα οποία ασκείται πλέον η αποστολή, περιλαμβάνουν καινούργια στοιχεία. Ξεφεύγουν από τα στενά όρια της πατρίδας, ξανοίγονται στον κόσμο και αποτυπώνουν μια νέα αντίληψη που έχει γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά.
Μια νέα γνώση λοιπόν απαιτείται, που να φτάνει σε εις βάθος ανάλυση για να αποκωδικοποιήσει, να ερμηνεύσει το ραγδαία εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Τη γνώση για τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με ταχύτητα και επάρκεια στη χρήση νέων συστημάτων.
Την γνώση και τη συναντίληψη της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας, για να μπορέσουμε να δίνουμε λύσεις κλίμακας στην άσκηση του καθημερινού καθήκοντος, και όχι μόνο.
Τη γνώση που απαιτείται για το στρατηγικό σχεδιασμό, για να μπορέσουμε να στοχοθετήσουμε σωστά και να οργανώσουμε καλύτερα το έργο και την αποστολή μας.
Για την χώρα μας ιδίως, που ιστορικά ήταν πάντα αντιμέτωπη με τις προκλήσεις, αλλά και τις δυσχέρειες που δημιουργούν οι μικρές κλίμακες, η ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ήτανε πάντοτε το κυρίαρχο αξίωμα ασφάλειας της πατρίδας.
Μπρος σε αυτές τις νέες προκλήσεις και στις ανάγκες για ποιότητα, η Ελλάδα στηρίζει τη θέση της, ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας, στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.
Με την ποιότητα του στελεχιακού της δυναμικού, μπορούμε βέβαια να εγγυόμαστε, την ασφάλεια των συνόρων μας, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Συνάμα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρατικού μηχανισμού σε οποιαδήποτε κρίση, φυσική ή ανθρωπιστική, σαν και αυτές που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Και δεν αρκούμεθα μονάχα στο να τα διασφαλίζουμε για την πατρίδα μας, αλλά όταν μας δίνεται η δυνατότητα, να προσφέρουμε αυτές τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες σε γειτονικές χώρες. απέναντι στις οποίες στεκόμαστε με σεβασμό και αναγνώριση για την προσπάθεια που καταβάλλουν να ξεπεράσουν τα δικά τους προβλήματα.
Γιατί όλα αυτά που σας είπα πρωτύτερα σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμιο πλέον περιβάλλον, απαιτούν σωστούς επαγγελματίες, κατηρτισμένους, με συνείδηση της αποστολής τους. Με αντίληψη για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, όχι μονάχα στην ευρύτερη περιφέρειά μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».