Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Κουφοντίνα -Στη φυλακή ως τον Σεπτέμβριο του 2027

Σε 6 χρόνια από τώρα ο Κουφοντίνας μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του με όρους αποφάσισε με βούλευμα το συμβούλιο πλημμελειοδικών Λαμίας.

Οι δικαστές εξέτασαν την αίτηση αποφυλάκισης  και έκριναν ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις καθώς το 2027 θεμελιώνει το δικαίωμα να ζητήσει να βγει από τη φυλακή.

Το βούλευμα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα , καθώς αποφαίνεται ότι η αίτηση του Δ. Κουφοντίνα που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ’ όρων απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019), πρέπει να απορριφθεί.

Βάσει των παλαιών διατάξεων ο Κουφοντίνας υπέβαλε αίτημα να αποφυλακιστεί με όρους, καθώς στις 5 Σεπτεμβρίου 2021 είχε συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής, με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Έτσι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 το πολύ χρόνια έκτισης ποινής.

Το ζήτημα απασχόλησε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας το οποίο ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση έκρινε ότι ο παλιός κώδικας (προ του 2019) αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες , όπως στην περίπτωση του Δ.Κουφοντίνα.