«Αποστολάκης για το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»: Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προκαλέσει ένταση ανάλογη του 2020 {video}

«Το γεωτρύπανο αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και ετοιμάζεται να πάει κάπου που δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει που» δήλωσε για το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ο Ευάγγελος Αποστολάκης εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει να δει τι κατεύθυνση θα πάρει το τουρκικό γεωτρανο 7ης γενιάς.

Αναφορικά με την έκδοση Navtex και την πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι Navtex (διεθνής αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης εκτύπωσης για τη διάδοση προειδοποιήσεων και προβλέψεων πλοήγησης) θα πρέπει να εκδοθεί για την περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο.

«Αν θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν Navtex για λόγους δικούς τους θα το κάνουν. Στη συνέχεια, το κράτος που θα την εκδώσει θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα εκείνο. Αν είναι για να γίνει λήψη διάτρηση του βυθού τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Το πλοίο θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει ένα πιθανό σενάριο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» να συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες ο επίτιμος ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

«Το ερώτημα είναι που θα πάει (το πλοίο) και το τι θέλει να προκαλέσει ο Ερντογάν» είπε ο κ. Αποστολάκης εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια κρίση ανάλογη του 2020 ή ακόμα και πιο έντονη.

«Εδώ μιλάμε για γεωτρύπανο που θα τρυπήσει βυθό», πρόσθεσε ο ναύαρχος εν αποστρατεία. Και όπως είπε, νόμιμη θα είναι κάθε ενέργεια του ερευνητικού σκάφους που θα γίνει εντός των τουρκικών υδάτων.

Το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν” βγήκε στις 30 Ιουλίου από το λιμάνι Τασουκού νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, πραγματοποιώντας δοκιμές.

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποστήριξε ότι για το γεωτρύπανο οι Τούρκοι πήραν άδεια από τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ο κ. Αποστολάκης είπε ότι φοβάται ότι απειλεί την Κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

«Απειλεί την Κύπρο, ένα κράτος που είναι κυρίαρχο το οποίο έχει ορίσει ΑΟΖ με τα κράτη που γειτονεύει. Η Τουρκία δεν συμφωνεί και κατά καιρούς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Αναφορικά με το απευχθές σενάριο του τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί νοτίως της Κρήτης, στο σημείο όπου έχει γίνει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο τόνισε ότι αν συμβεί αυτό θα είναι παράνομο 100%.

«Η περιοχή εκείνη καλύπτεται σε ένα κομμάτι από την ΑΟζ που έχουμε συμφωνήσει με την Αύγυπτο. Είναι ξεκάθαρο. Η νόμιμη ΑΟΖ είναι αυτή που ορίζεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και έχει υποβληθεί και στον ΟΗΕ. Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο», δήλωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει ανέβει η αξία του στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι λόγω του ρόλου που έχει παίξει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και στο λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει αποκτήσει το ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή. Θεωρεί, με δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να φύγει η Τουρκία από την αγκαλιά της Δύσης και να πάει στη Ρωσία, ότι πάρα πολλά πράγματα του συγχωρούνται», εκτίμησε ο κ. Αποστολάκης. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε για το εάν θα ισχύουν οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τους συμμάχους μας.

«Εάν ο Ερντογάν κάνει κατάφορη παραβίαση του Δικαίου θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη με τα οποία έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες θα πρέπει να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν», κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι «ο Ερντογάν θα κινηθεί στα όρια της νομιμότητας».

 

ΠΗΓΗ ertnews.gr