Η Άρνηση του ΥΕΘΑ στις απαιτήσεις των Ουκρανών : Πρώτα στείλαμε Καλάσνικοφ …Τώρα μας ζητούν και τεθωρακισμένα;

Ήταν 4 το απόγευμα της Δευτέρας, σχεδόν χαράματα στην Ουάσιγκτον, όταν τηλεφώνησε στο Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Θέμα της συζήτησης δεν ήταν μόνον η επικείμενη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό στην Ουάσιγκτον (θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό), αλλά, τα ελληνοτουρκικά με τις τουρκικές προκλήσεις και βεβαίως το Ουκρανικό.

Ο Αμερικανός άλλωστε δεν κρύβει τις προθέσεις του σε κάθε συνομιλητή του: «Θα κινήσουμε γη και ουρανό» για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο λέει συχνά. Προσέξτε, επισήμως δεν ζητήθηκαν ποτέ να σταλεί οπλισμός από την χώρα μας στην Ουκρανία. Ανεπισήμως όμως;

Και εδώ υπάρχει απάντηση: «Με 40 υπερπτήσεις πάνω από νησιά είναι ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», του είπε ο Έλληνας ΥΕΘΑ  Δηλαδή, με δυο λόγια πώς θα στείλουμε κι άλλο οπλισμό τη στιγμή που λόγω της τουρκικής απειλής δεν θέλουμε να υπάρξει ρήγμα στην άμυνα της χώρα μας. Αυτά είπε ο υπουργός στον Αμερικανό και η συζήτηση συνεχίστηκε για τις προκλήσεις των Τούρκων.

Ήθελε ο Λόϊντ Όστιν να τα μάθει όλα. Πότε περνά για παράδειγμα η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία από τη Βουλή (σ.σ. περνά σήμερα), πότε ψηφίζεται, ποιες θα είναι οι πιθανές αντιδράσεις; Οι δυο τους μίλησαν ακόμα για τις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις, για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ουκρανία. Η ιστορία με τον οπλισμό έχει ως εξής:

***
Πρώτα στείλαμε καλάσνικοφ, τώρα  μας ζητούν και τεθωρακισμένα!!!

Πρώτα στείλαμε στην Ουκρανία τα Καλάσνικοφ, τις αντιαρματικές ρουκέτες και είμαστε από τις πρώτες χώρες που κάναμε κάτι τέτοιο να στείλουμε δηλαδή πολεμικό υλικό. Εν συνεχεία ήρθαν και άλλα (ανεπίσημα) αιτήματα. Μας ζήτησαν να στείλουμε και άλλα οπλικά συστήματα που τα έχουμε αποκτήσει (με θυσίες του ελληνικού λαού) από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Είναι συμβατά ειπώθηκε με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ουκρανία. Ήθελαν συγκεκριμένα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά. Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να στείλουμε όπλα τη στιγμή που η χώρα μας δέχεται απειλή από άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. . Αλλά σε λίγο καιρό επανήλθαν και ζήτησαν (πάλι ανεπισήμως) και άλλα όπλα. Τους είπαμε το ίδιο, αν και υπήρχε σκέψη να στείλουμε πρόσθετα πυρομαχικά..

Τώρα, μου λένε πως θέλει (πάντα ανεπισήμως γιατί έως τώρα καμία επίσημη πρόταση δεν υπήρξε) η Γερμανία να στείλουμε στην Ουκρανία, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1.