Άσκηση Αεράμυνας της Ε.Φ με Μαχητικά της Βρετανίας (video)

..

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η άσκηση αεράμυνας «Aphrodite Shield», στην οποία συμμετείχαν οι Μονάδες Αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) και αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ). 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη ΔΑ και τη Βασιλική Αεροπορία, ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, στην αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά τη σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και αξιολογήθηκε η απόδοση του σε ρεαλιστικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, το προσωπικό εξασκήθηκε στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου των όπλων και στη διαβίβαση πληροφοριών, καθώς και στις διαδικασίες αεράμυνας του Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου.

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΗΒ, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΔΑ να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες των ΕΔ του ΗΒ, προάγοντας με αυτόν το τρόπο τη διαλειτουργικότητα και την ανάπτυξη σχέσεων στον τομέα της αεροπορικής συνεργασίας, σημειώνει η ανακοίνωση.