Αύριο ξεκινάει ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Αύριο, 9 Αυγούστου είναι προγραμματισμένος ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου, για να ξεκινήσει τις έρευνες στην Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IHA, σήμερα ξεκίνησε ο τελευταίος έλεγχος του γεωτρύπανου πριν τον απόπλου του, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο θα ανακοινώσει πού θα είναι η πρώτη αποστολή του σκάφους.

Όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός του OPEN, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να εκδοθεί και η τουρκική NAVTEX με την οποία θα καθοριστεί η περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο. Οι πληροφορίες για τον στόχο του γεωτρύπανου είναι ακόμα συγκεχυμένες και σε κάθε περιπτωση κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για τον προορισμό του Αμπντούλ Χαμίντ.

Η Αθήνα και η Λευκωσία όμως παραμένουν σε επιφυλακή καθώς δεν είναι άσχετη η αυριανή ημέρα απόπλου του γεωτρύπανου με την πρόσφατη ένταση της τουρκικής προκλητικότητας. Σήμερα το πρωί τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση στην Κανδελιούσσα, νησίδα των Δωδεκανήσων, δυτικά της Νισύρου.