Η Κροατία δεν θα αγοράσει, τελικά, μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το Ισραήλ, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει άδεια από τις ΗΠΑ, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία που είχε συνάψει για την απόκτησή τους, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δέχθηκε τον Γενικό Διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας Ούντι Άνταμ, ο οποίος του διεμήνυσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε άδεια από τις ΗΠΑ για τη μεταπώληση των F-16 Barak.
Η κυβέρνηση της Κροατίας θα ακυρώσει την απόφαση που είχε λάβει για την αγορά των μεταχειρισμένων Ισραηλινών αεροσκαφών, ωστόσο, δεν παραιτείται από τους στόχους της να εκσυγχρονίσει την αεροπορική δύναμη της χώρας.
Η Κροατία είχε λάβει απόφαση να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το Ισραήλ έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι ισραηλινές τεχνικές εταιρείες θα τοποθετούσαν σε αυτά εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Υπήρχε όμως μία ρήτρα από τις ΗΠΑ ότι δεν δύναται να μεταπωλήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 χωρίς την άδεια των Αμερικανών
money.bg
Σχόλιο: Να ανοίξει άραγε ο δρόμος της πώλησης των Ελληνικών F-16 block-30 στην Κροατία ;
To F-16 Block 30 είναι μονοθέσιο, μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου παντός καιρού με ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.
Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε αρχικά από την General Dynamics ως ελαφρύ μαχητικό εναέριας υπεροχής στο πλαίσιο του διαγωνισμού LWF. Ωστόσο μετεξελίχθηκε σε ένα αεροσκάφος με δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές του προδιαγραφές.
Η χώρα μας παρέλαβε 40 F-16 Block 30 το 1989, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος Peace Xenia I,Κύριος κατασκευαστής των F-16 Block 30 ήταν η General Dynamics που αργότερα ενσωματώθηκε στη Lockheed Martin. Το F-16D είναι η διθέσια παραλλαγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο επιχειρησιακά όσο και για εκπαίδευση.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών αεροσκαφών της παρτίδας παραγωγής Block 30 είναι το ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης, η τοποθέτηση αλεξιπροχώριου και προβολέα νυχτερινής αναχαίτισης.