Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζoζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τις στρατιωτικές της ικανότητες, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα απεγκλωβισμού στο Αφγανιστάν και ετοιμάζει πρόταση για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μπορέλ παραδέχθηκε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να παλέψουν να απεγκλωβίσουν του πολίτες τους και τους συμμάχους τους στο Αφγανιστάν πριν οι ΗΠΑ ολοκληρώσουν την επιχείρηση τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ- ίσως και νωρίτερα από τις 31 Αυγούστου.
Ο Μπορέλ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή διπλωματική αποστολή στο Αφγανιστάν περιλαμβάνει 400 Αφγανούς υπηκόους και τις οικογένειές τους αλλά μόνο 150 έχουν καταφέρει να διαφύγουν την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκά μεταγωγικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αποχωρούν με τις μισές του θέσεις κενές.
Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη διαδικασία απεγκλωβισμού είναι ότι σε μία πτήση που κατέφθασε από την Καμπούλ στη Μαδρίτη το Σάββατο, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί, ανέφερε ο Μπορέλ.
Συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο- οι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας των ΗΠΑ είναι πολύ αυστηρά», με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης Αφγανών συνεργατών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την Ουάσιγκτον να επιδείξει «μεγαλύτερη ευελιξία».
Ο Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος: « Μετανιώνω για την τροπή που πήραν τα πράγματα, αλλά κανείς δεν ζήτησε την γνώμη των Ευρωπαίων» τονίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να οργανωθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρευόμαστε.»
H Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει ήδη αυτό που ονομάζει “στρατηγική πυξίδα”, ένα πλαίσιο που θα παρέχει στα 27 κράτη μέλη, που δρουν από κοινού, τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να επιτευχθεί αυτό που ονομάζει ο Μακρόν «στρατηγική αυτονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και με ανάρτηση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οποίος σημείωσε, με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, ότι «πρέπει να αναλύσουμε πώς η ΕΕ θα μπορεί να αναπτύξει παραπέρα τις ικανότητές της και την ενεργή της επίδραση στις διεθνείς σχέσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Η ευρωπαϊκή στρατηγική μας αυτονομία παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μας».
Ο Μπορέλ δήλωσε ότι «θα προτείνουμε να διαμορφώσουμε στην Ένωση μια εκστρατευτική δύναμη 50.000 στρατιωτών, ικανή να δρα σε καταστάσεις ανάλογες του Αφγανιστάν.»
«Το Σεπτέμβριο θα επισκεφθώ το Ιράκ, την Τυνησία και τη Λιβύη. Οι επόμενες κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και το Σαχέλ», σημείωσε με σιγουριά ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
«Η Ευρώπη αντιδρά μόνο μπροστά σε μία κρίση. Το Αφγανιστάν θα μπορούσε να την ξυπνήσει. Έφτασε η στιγμή να αποκτήσει μια στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει, αν χρειαστεί», επεσήμανε ο Μπορέλ