Οι Χειριστές των F-35 …Ασκούνται κατά των A/A S-400 & S-500

Ο Aρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, πτέραρχος Τζέφρι Λι Χάρριγκιαν, ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν σχέδιο να καταστείλουν την αεράμυνα του Καλίνινγκραντ, αν αυτό απαιτηθεί.

>Οι Αμερικανοί πιλότοι των F-35 διενεργούν ασκήσεις χρησιμοποιώντας προσομοίωση υπολογιστή για να μάθουν καλύτερα πώς να αντιμετωπίζουν τις ρωσικές αεροπορικές άμυνες, ειδικά τα συστήματα S-400, καθώς και τις τελευταίες κινεζικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, ανέφεραν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Ως μέρος αυτών των ασκήσεων, οι πιλότοι μαθαίνουν να εξουδετερώνουν εναέριους στόχους «off-boresight» με βλήματα AIM-9X, επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με στόχους σε αποστάσεις πέραν του ορατού ορίζοντα (BVR – Beyond Visual Range), αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα να ανιχνευθούν και να καταρριφθούν από την επίγεια άμυνα.

Οι Χειριστές των F-35 προετοιμάζονται για να πολεμήσουν όχι μόνο τα σύγχρονα συστήματα, όπως τα S-400, αλλά και να προσπαθήσουν να είναι έτοιμοι για συστήματα που δεν έχουν ακόμη μπει σε παραγωγή σε περίπτωση εμφάνισης εχθροπραξιών εναντίον χωρών που διαθέτουν τέτοιες τεχνολογίες.

«Έχουν αυτά τα ψηφιακά συστήματα SAMS που μπορούν να αλλάξουν συχνότητες και είναι πολύ ευέλικτα στο πώς λειτουργούν, λέει ο Χάρριγκιαν, δήλωσε ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Ενσωμάτωσης των F-35.

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ περιμένει εχθροπραξίες είτε με τη Ρωσία είτε με την Κίνα, όπως εξήγησε ο Χάρριγκιαν, αλλά το Πεντάγωνο ανησυχεί περισσότερο για τους αγοραστές τεχνολογίας από αυτές τις δύο χώρες.

Μόλις τα τελευταία χρόνια, τόσο η Ινδία όσο και η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υπέγραψαν συμβάσεις με τη Ρωσία για προμήθειες S-400.

Η έκθεση έρχεται μια μέρα μετά από μια άλλη δήλωση του Χάρριγκιαν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει σχέδιο να διεισδύσει και να καταστρέψει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Αεροπορικής Προστασίας στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα βλέπει τέτοιες δηλώσεις ως απειλή.