Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ, που επισκέπτεται το Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να λάβει την υποστήριξη του Ιράν ή της Ρωσίας για μια επίθεση στη Συρία που απειλεί να εξαπολύσει από τον Μάιο.
Ο Σύρος αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή την επομένη της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην Τεχεράνη με τους προέδρους της Τουρκίας, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.
Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είναι σημαντικοί παράγοντες στη σύγκρουση που ξέσπασε στη Συρία το 2011, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ και την Τουρκία να στηρίζει τους αντάρτες.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης την Τρίτη, οι στόχοι του Ερντογάν “δεν επιτεύχθηκαν έπειτα από συνομιλίες και απόψεις που εξέφρασαν οι φίλοι, ο Ιρανός και ο Ρώσος”, δήλωσε ο Μεκντάντ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
Στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Ερντογάν, που θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη 30 χλμ. κατά μήκος των συριακών συνόρων, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εξαπολύσει “σύντομα” νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.
“Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους. Θα συνεχίσουμε σύντομα τη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων”, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, που θεωρεί “τρομοκράτες” τους Κούρδους μαχητές.
Σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε υπογραμμίσει την αντίθεση της χώρας του σε μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία, κρίνοντάς την “επιβλαβή” για την περιοχή και καλώντας σε μια διευθέτηση μέσω του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας, Δαμασκού, Μόσχας και Τεχεράνης.
Η Μόσχα είχε επίσης καλέσει την Άγκυρα να απόσχει από μια τέτοια επιχείρηση στη Συρία.