Ο Τουρκοκύπριος “υπουργός Εξωτερικών” των Κατεχομένων δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.
Ο Kudret Ozersay, ο οποίος είναι επίσης “αναπληρωτής πρωθυπουργός “της (ΤΔΒΚ) στα Κατεχόμενα , δήλωσε ότι πρέπει να διαχωριστούν τρόπους από τα καθιερωμένα πρότυπα στην Κύπρο.
Μίλησε στην τελετή λήξης της 2ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής στη Λευκωσία.
“Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ίδρυση και διατήρηση μιας ομοσπονδιακής εταιρικής σχέσης, όπως αυτή ή όχι, δεν υπάρχουν σήμερα σε αυτό το νησί”, ανέφερε ο Ozersay, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν νέες ιδέες.
“Αυτές οι νέες ιδέες και η νέα διαδικασία διαλόγου πρέπει να είναι σύμφωνες με τις συνθήκες στο νησί”, δήλωσε ο Ozersay.
Είπε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων ακόμη και στις βασικές παραμέτρους για λύση στο Κυπριακό.Ο Οζέρσαι δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει τη βούληση να μοιραστεί την κυβέρνηση και τον πλούτο.
Είπε ότι το νησί δεν έχει ομοσπονδιακή κουλτούρα ή εμπειρία.”Αυτό είναι γεγονός και πρέπει να καταγραφεί,” είπε ο Ozersay.
Είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.
“Δεν θέλουμε πλέον απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που θα δείξουν θάρρος μετά τη συνταξιοδότησή τους”, δήλωσε ο Ozersay.
Ο Ozersay πρόσθεσε ότι το Brexit είναι επίσης σημαντικό για την Κύπρο, καθώς ένα ακόμα κράτος εγγυήσεων θα είναι εκτός της ΕΕ.
Το 1974, μετά από ένα πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα, η Άγκυρα έπρεπε να επέμβει ως εγγυητική δύναμη.
Οι δεκαετίες από τότε έχουν δει πολλές προσπάθειες για επίλυση της διαμάχης, όλες τελειώνουν σε αποτυχία. Το τελευταίο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των εγγυητικών χωρών – Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου – έληξε το 2017 στην Ελβετία.
Το 2004, με διπλά δημοψηφίσματα, το σχέδιο του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους αλλά απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο, βασισμένο στην πολιτική ισότητα των τουρκικών και ελληνοκυπριακών πλευρών, αλλά η απόρριψη από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων μιας τέτοιας λύσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, οδήγησε στην εμφάνιση άλλων μοντέλων.
Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο σημερινός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες, δήλωσε επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν “νέες ιδέες” για μια διευθέτηση στο νησί.