ΟΙ Τούρκοι Χειριστές συνεχίζουν την εκπαίδευση στα F-35 στη Βάση της Αριζόνας (video)

Οι Τούρκοι πιλότοι θα συνεχίσουν την κατάρτιση του F-35A Joint Strike Fighter στη βάση αεροπορικής δύναμης στην Αριζόνα, παρόλο που το Πεντάγωνο ανέστειλε τις παραδόσεις εξοπλισμού F-35 στην Τουρκία για την απόκτηση ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη χώρα.

Ενώ οι Αξιωματούχοι  των ΗΠΑ λένε ότι το ρωσικό σύστημα S-400 αποτελεί απειλή για τον μαχητή stealth πέμπτης γενιάς, δεν υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας για την εκπαίδευση των Τούρκων Χειριστών για να πετάξουν το αεροσκάφος.

«Η εκπαίδευση συνεχίζεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κ. Mike Andrews, στους Air Force Times.

Η ανησυχία δεν είναι ότι οι Τούρκοι πιλότοι θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία F-35, αλλά ότι η χρήση του F-35 μαζί με ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα Α/Α  αεροπορικής άμυνας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τεχνολογία F-35, τροφοδοτώντας δεδομένα για το αεροσκάφος σε αντιπάλους.

«Το Σύστημα  S-400 συλλέγει άλλους τύπους δεδομένων που θα βοηθούσαν όσους δεν έχουν το F-35», δήλωσε ο Andrews.

«Το S-400 είναι ασυμβίβαστο με το F-35 λόγω των προσπαθειών συλλογής και επειδή το S-400 είναι ένα Ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας και δεν είναι το ΝΑΤΟ διαλειτουργικό και γι ‘αυτό προσφέρουμε το σύστημα Patriot. »

Το σύστημα πυραυλικών επιφανειακών πτήσεων Patriot προσφέρεται στην Τουρκία ως εναλλακτική λύση για το S-400, αλλά οι Αξιωματούχοι  της Άγκυρας δεν έχουν μέχρι στιγμής  δεχθεί να αποσύρουν συνολικά τη ρωσική τεχνολογία.

Η πρώτη ομάδα των Τούρκων Χειριστών ‘ ολοκλήρωσε την εκπαίδευση των εκπαιδευτών τους απο τον Μάρτιο του 2018, δήλωσε η  Rebecca Heyse, 56η εκπρόσωπος της Fighter Wing.