«Δια Πυρός 2018» …Η Άσκηση της ΠΥ 8 Μαΐου του 2018 ,με Ε/Π,Αεροσκάφη ,οχήματα και Drone στη Πεντέλη Παρουσία Τόσκα & Περιφερειάρχη (video)

Η Άσκηση της Πυροσβεστικής με την ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ» έγινε τον Μάιο του 2018 Παρουσία του Υπουργού Τόσκα και του Περιφερειάρχη…Το Σενάριο εφιαλτικό και στο τέλος όλα καλά ….Μόνο που στην πράξη τίποτε δεν πήγε καλα!

Το σενάριο στην Πεντέλη, στην άσκηση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής και είχε επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αττικής, Αχιλλέα Τζουβάρα, περιελάμβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς στην θέση Πύριζα, που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν απ’ τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν το πανέμορφο δάσος του Πεντελικού όρους.

Αεροσκάφος κανανταίρ συμμετέχει σε άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς , Τρίτη 8 Μαΐου 2018. Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «δια πυρός 2018» πραγματοποιήθηκε στη δασική περιοχή Πεντέλης Αττικής, στη θέση Πύριζα παρουσία του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η φωτιά υποτίθεται πως ξέσπασε από άγνωστη σε πρώτη φάση αιτία, σε συνθήκες με βαθμό επικινδυνότητας 4, με υψηλές θερμοκρασίες, πολύ χαμηλή υγρασία και ξηρασία 15 ημερών και Β-ΒΔ ανέμους 4-6 μποφόρ με ριπές κατά τόπους 7 μποφόρ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ., αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, οι συνθήκες της άσκησης ήταν ρεαλιστικές, προκειμένου να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα.

Όλες οι κινήσεις ξεκίνησαν απ’ την αναγγελία της πυρκαγιάς και κλιμακώθηκαν μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους, με την συμμετοχή 15 πυροσβεστικών οχημάτων με 45 πυροσβέστες, δύο μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής, τρία πεζοπόρα τμήματα και δύο ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ, τρία ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, εννέα εθελοντικά οχήματα, υδροφόρες των δήμων και χωματουργικά μηχανήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη «πεζετέλ», 2 «καναντέρ» και δύο ελικόπτερα «σινούκ» του στρατού.

Εκτός των άλλων, η άσκηση προέβλεπε την «σύλληψη» εμπρηστή και την διάσωση τραυματία πυροσβέστη, με ελικόπτερο σούπερ πούμα.

Δοκιμάστηκε επίσης και η νέα φιλοσοφία που θα εφαρμοστεί εφέτος και συγκεκριμένα η άμεση μεταφορά πεζοπόρου τμήματος σε δύσβατη περιοχή με ελικόπτερο και δεξαμενή νερού με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να εφοδιάζονται για να ανακόψουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, μέχρι να φτάσουν και τα άλλα επίγεια μέσα.

Η τακτική αυτή θα εφαρμοστεί κυρίως στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, και σε ορεινούς όγκους που είναι αδύνατη η προσέγγιση από τα οχήματα.

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκε επίσης και το drone της Πυροσβεστικής….

Για τον συντονισμό των εμπλεκομένων δυνάμεων χρησιμοποιήθηκε το – κινητό συντονιστικό κέντρο «Όλυμπος» του Π.Σ.

Απο αυτά τι ακριβώς εφαρμόστηκε στην Πράξη κατά την Μεγάλη φωτιά στο Μάτι ; Ουδείς το γνωρίζει