Διακλαδική Άσκηση «EAGER LION – 2022» & Διμερή Άσκηση «SCORPIOS – 2022» στην Κύπρο

Συμμετοχή Εθνικής Φρουράς στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση «EAGER LION – 2022» στην Ιορδανία και στη Διμερή Άσκηση  «SCORPIOS – 2022» στην Κύπρο

Από 03 έως 16 Σεπτεμβρίου 2022, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση «EAGER LION – 2022», που συνδιοργανώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας και την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM).

Πέραν των διοργανωτριών χωρών και της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν επίσης με προσωπικό και μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Ελλάδας, Αυστρίας, Αυστραλίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιαπωνίας, Ιράκ, Ιταλίας, Καζακστάν, Καναδά, Κένυας, Κορέας, Κουβέιτ, Λιβάνου, Μαρόκου, Μπαχρέιν, Νορβηγίας, Ομάν, Πακιστάν, Πολωνίας, Σαουδικής Αραβίας και Σουηδίας.

Σκοπός της άσκησης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων «KING ABDULLAH II» στην Ιορδανία, ήταν η ρεαλιστική εκπαίδευση σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και συνολικής δυνατότητας εκτέλεσης πολυεθνικών διακλαδικών επιχειρήσεων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.

Ταυτόχρονα με την «EAGER LION – 2022», συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις ΕΔ της Ιορδανίας, αντίστοιχη διμερής άσκηση μικρής κλίμακας, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ονομασία «SCORPIOS – 2022».

Σε αυτή συμμετείχαν ομάδες ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών και αντίστοιχες ομάδες των ΕΔ της Ιορδανίας. Το σενάριο της, περιλάμβανε διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού, καθώς και ελευθέρων σκοπευτών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, εξάσκηση του προσωπικού σε αντικείμενα Α΄ Βοηθειών πεδίου μάχης καθώς και εφαρμογή διαδικασιών σχεδίασης, εκτέλεσης και πληροφοριακής υποστήριξης επιχειρήσεων.

Μέρος της «SCORPIOS – 2022», παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο οποίος συνεχάρη τα ασκούμενα τμήματα, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, συμβάλουν σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων κρατών και επιβεβαιώνουν την άριστη σχέση και το υψηλό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ΕΦ και των ΕΔ των κρατών αυτών.

Επιπλέον, αντανακλούν το ευρύ πλέγμα συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η ΚΔ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.