Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής οι διορισμοί του Δημήτρη Κουτσοθεοδώρου και Αποστολάκη Καρκανέβατου στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.».
Υπέρ του διορισμού τους, μετά από την εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και κατάφερε να κρατήσει στο δημόσιο τομέα, τόσο τα Ε.Α.Σ., όσο και την Ε.Α.Β., ενώ διέψευσε ότι πάνε για μερική ιδιωτικοποίηση τα Ε.Α.Σ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δόθηκαν και θα δοθούν λύσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.
Όπως είπε ο ΑΝΥΕΘΑ Ρήγας, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, οι ορισμένες ζημιές των Ε.Α.Σ. ήταν 1,37 δισ. ευρώ και τα δάνεια ήταν 422 εκατ. ευρώ και η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα, να υπάρξει η δυνατότητα να στηριχθούν τα Ε.Α.Σ, να κρατηθούν εν λειτουργία και κυρίως, να έχουν την προοπτική της ανάπτυξής τους μέσα στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, το οποίο υπήρχε.
«Θέλουμε αυτή η προσπάθεια που έχει μέχρι σήμερα δώσει τα αποτελέσματα αυτά τα οποία έχει δώσει, με τη βοήθεια και τη στήριξη του υπουργείου Οικονομικών, να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Στόχος είναι το ενιαίο δόγμα της αμυντικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αποστολάκης Καρκανέβατος, έθεσε ως άμεσους, κύριους και εφικτούς στόχους, την επιτάχυνση της παράδοσης των συμβάσεων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακόμα, έδωσε έμφαση στην επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας, ώστε να χαραχθούν πιο συγκεκριμένοι στόχοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι.
«Αυτή τη στιγμή, «τρέχουν» συμβάσεις ύψους 150 εκατ.. Τα μισά από αυτά τα έχουμε, ήδη εισπράξει, ενώ τα υπόλοιπα είναι προς είσπραξη», πρόσθεσε.
Ο Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρία, «τα προβλήματα της οποίας χρειάζονται ισχυρή συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και στιβαρή αντιμετώπιση, ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες της εθνικής άμυνας, αλλά και να επιδιωχθεί εξωστρέφεια για τη διασφάλιση υψηλής ελληνικής προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας».