Για εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία έκαναν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στην πρόσφατη συμφωνία των δύο χωρών για τα θαλάσσια σύνορα.
Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξαν ότι η Άγκυρα εκβίασε την Τρίπολη προκειμένου να συναινέσει στην «παράνομη συμφωνία».
Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έλαβε «στρατιωτικό οπλισμό», ο οποίος παραδόθηκε σε λιμάνι της χώρας. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης, όσο και το πλοίο με το οποίο μεταφέρθηκε ο οπλισμός.
Όσον αφορά την κατάθεση των συντεταγμένων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι ελληνικές πηγές επανέλαβαν ότι η συμφωνία είναι άκυρη και δεν θα πρέπει να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.
«Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας» διερωτήθηκαν, στη συνέχεια.
Την ίδια ώρα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, κάτι το οποίο εξετάζεται από την Ε.Ε., παρότι η Αθήνα δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη.
Ρητή καταδίκη διεκδικεί η Αθήνα
Στο μεταξύ, εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας ρητής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση της αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών στη θάλασσα της Μεσογείου.
Μάλιστα, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να υπολογίζει στην «ισχυρή στήριξη» μιας σειράς κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.
Το προσχέδιο της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.
Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».
Μάλιστα, σύμφωνα με το «real.gr», το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου είναι το εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».