Δυο Κράτη εντός της Ε.Ε θέλει ο Τατάρ στη Κύπρο

Δύο κράτη που θα είναι ισότιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να πετύχει η τουρκική πλευρά μέσα από την πρότασή της που προωθεί στο Κυπριακό.

Ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε χθες να εκμεταλλευθεί και το θέμα των εμβολίων κατά του covid-19 υποστηρίζοντας ότι συνομιλητής του κατοχικού καθεστώτος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Από την άλλη δεν θέλει την ΕΕ να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η προσέγγιση του Ερσίν Τατάρ καταδεικνύει τη στόχευση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και τι ακριβώς σημαίνει η πρόταση για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Επιδίωξη είναι η λύση συνομοσπονδίας προκειμένου να κρατήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά τα προνόμια της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι’ αυτό και ο Τατάρ απαιτεί από την ΕΕ να του συμπεριφέρεται ως ισότιμο συνομιλητή, δηλαδή να είναι στο ίδιο στάτους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Η χθεσινή συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ήταν μια ευκαιρία για τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να επαναλάβει τις θέσεις του περί λύσης δύο ισοτίμων κρατών.

Ο Τατάρ δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «εάν μετά την διάσκεψη 5 + 1 για την Κύπρο αρχίσει μια διαδικασία επίσημων διαπραγματεύσεων, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των δύο ίσων κρατών με διεθνές στάτους, μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας