Δυτικά της Κύπρου πλέει το «Oruc Reis»…Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται διαμηνύει το ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό», δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε γραπτή του ανακοίνωση μετά τη νέα απειλή της Τουρκίας για σεισμογραφικές έρευνες νοτίως του Καστελορίζου.

Επισημαίνοντας έντονα πως πρόκειται για παρανομία, ο κ. Δένδιας καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, τονίζοντας πως «η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με απροσδιόριστες συνέπειες και απουσία προφανών -ή προθύμων διαμεσολαβητών- καταγράφεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί την δήλωση που έκανε την Παρασκευή 7 Αυγούστου έξω από την Αγία Σοφία ότι οι σεισμικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξαναρχίσουν άμεσα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει με κατεύθυνση προς Νότο με μία ταχύτητα περίπου 6 μιλίων την ώρα.


Διάφορα Άρθρα