Η Ε.Φ ερευνά τη προμήθεια 12 νέων Επιθετικών Ε/Π … “Ξεφορτώνεται” τα 11 Ρωσικά Mi-35P

 

Το Υπουργείο Άμυνας  της Κύπρου προχώρησε σε έρευνα αγοράς για την προμήθεια 12 νέων επιθετικών ελικοπτέρων ελαφρού τύπου τα οποία θα καλύψουν το κενό που θα προκύψει από την πώληση των 11 ρωσικών Mi-35P, με το συνολικό κόστος του προγράμματος να εκτιμάται γύρω στα €300 εκατ…

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Κύπρου η Λευκωσία θέλει να πουλήσει τα 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P που διαθέτει η Διοίκηση Αεροπορίας (Δ.Α.).

Δείτεκαι αυτά

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, προτείνεται η αρχική προμήθεια έξι ελικοπτέρων εντός μίας πενταετίας με τη δυνατότητα εξάσκησης δικαιώματος προαίρεσης για ακόμη έξι.

Η Ε.Φ “ξεφορτώνεται” τα 11 Ρωσικά από τα  12  Mi-35P  …Το ένα Mi-35P καταστράφηκε το 2006

Η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρασε 12 ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα, τα οποία ήταν από τα τελευταία εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη στο πλαίσιο «της πιθανής αποτροπής ενός θερμού επεισοδίου που θα επιχειρούσε η Τουρκία για να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Η αγορά τους έγινε κατά το 2001 εν αγνοία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων από τον τότε υπουργό Άμυνας Σωκράτη Χάσικο. Τα ελικόπτερα μεταφέρθηκαν με πάσα μυστικότητα στην αεροπορική βάση της Πάφου με ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Από τα 12 ελικόπτερα, το ένα καταστράφηκε όταν κατέπεσε στις 5 Ιουλίου 2006 σε εκπαιδευτική πτήση στην περιοχή της Αγίας Μαρινούδας στην Πάφο.

Κατά την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκε τόσο ο Ρώσος σμήναρχος Γιούρι Βασιλίγιεβιτς Ολέινικ, ο οποίος ήταν ανώτερος επιθεωρητής – εκπαιδευτής στη Διοίκηση Αεροπορίας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και ο Ελληνοκύπριος εκπαιδευόμενος επισμηναγός Ανδρέας Παπασωζόμενος. Ο Αντρέας Παπασωζόμενος ήταν μόλις 31 ετών και ο Ρώσος σμήναρχος 46 ετών.

Βολές από τους Πάνθηρες της Ε.Φ … Τα Επιθετικά Mi-35 της 450 ΜΕΠ

Βολές Ελικοπτέρων Mi-35 της 450 ΜΕΠ της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας !! Τα αποτελέσματα των βολών κατέδειξαν για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας της Μοίρας Ελικοπτέρων.

Ειδικά οι Χειριστές των Ρώσικων Ελικοπτέρων ΜΙ-35 εκπαιδεύτηκαν με πραγματικά πυρά στον εντοπισμό και στην εκτόξευση αντιαρματικών Πυραύλων …

Επίσης εκτελέστηκαν Βολές ελικοπτέρων MI-35 κατά θαλασσίων στόχων. Εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων, ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι (Πάνθηρες της Ε.Φ )θα είναι οι κυνηγοί των Τουρκικών Αρμάτων σε μια πιθανή ένταση και σύγκρουση με τα κατοχικά Άρματα!

Τα Mi-35, που επιχειρούν από τη στρατιωτική βάση Πάφου (55η Σμηναρχία Μάχης) είναι εφοδιασμένα με αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114 ,με  ρουκέτες S-8 των 80 mm και C-24B των 120 mm, σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30mm με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα, ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου προσαρμόζονται επίσης πυροβόλα 23mm.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ενημερώθηκε σχετικά με απόρρητη πρόταση που κατατέθηκε ενώπιόν του με θέμα «Απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού» άναψε πρόσφατα το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, στις 12 Απριλίου 2021, ομάδα τεχνικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διαχείρισης Πόρων κ. Nenad Miloradovic βρέθηκαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο όπου επιθεώρησαν τα ρωσικά ελικόπτερα, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάστασή τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιθεώρησης, στις 20 Μαΐου 2021 στάλθηκε επιστολή από το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας με την οποία επισημοποίησε το ενδιαφέρον του για αγορά των 11 ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και ζητήθηκε η υποβολή προσφοράς από την πλευρά μας.

Στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι η πώληση των 11 ρωσικών μαχητικών ελικοπτέρων Mi-35  στη Σερβία με την ταυτόχρονη αγορά νέων, σύγχρονων μαχητικών ελικοπτέρων.

Το πλάνο που καταρτίστηκε, προβλέπει την αγορά 12 συνολικά επιθετικών ελικοπτέρων σε δύο φάσεις (έξι συν έξι ελικόπτερα) σε βάθος δεκαετίας.

Υστερούν στις νυκτερινές πτήσεις

Όπως καταγράφεται στην ιστοσελίδα της ΕΦ, τα ελικόπτερα Mi-35P φέρουν αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114 με εμβέλεια 6χλμ και 5χλμ αντιστοίχως και διατρητικότητα 800mm και 560mm, ρουκέτες S-8 των 80 mm και C-24B των 120 mm, σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30mm με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3.000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα, ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου μπορούν και προσαρμόζονται πυροβόλα των 23mm.

Όπως μας λέχθηκε από το ΓΕΕΦ, τα Mi-35P δεν διαθέτουν ικανότητα νυκτερινών επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.


ΣχετικάΆρθρα

Next Post