Διαδηλωτές οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια στο Κίεβο !
Τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο, που έγιναν το βράδυ της Τρίτης. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και εννέα αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος, της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Vesti, που δολοφονήθηκε από μασκοφόρους.
Τουλάχιστον 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.
Μετά το ναυάγιο της νυχτερινής συνάντησης προέδρου και αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar B. Κλίτσκο δήλωσε πρόθυμος το μεσημέρι της Τετάρτης να αποδεχθεί νέα πρόσκληση του Γιανουκόβιτς με τον όρο να αποσυρθεί η αστυνομία από τους δρόμους.
Οι πρώτες πρωινές ώρες μετά τις αιματηρές οδομαχίες αποκάλυψαν ένα σκηνικό φρίκης και καταστροφής: παντού καμμένα κτίρια και οχήματα, δεκάδες αιμόφυρτοι τραυματίες, μια χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου, αν και αυτό πια μπορεί να αποτελεί έναν αισιόδοξο ευφημισμό.
Η καταμέτρηση των θυμάτων συνεχίζεται και ο τραγικός απολογισμός αυξάνει διαρκώς. Και ενδεικτικό της βιαιότητας και των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι μεταξύ των νεκρών είναι – σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Υγείας – και εννέα αστυνομικοί.
Το πρωί της Τετάρτης, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία «με βία και δολοφονίες». Επιπλέον κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αυτοί κάλεσαν τους ριζοσπάστες «σε ένοπλο αγώνα».
«Χωρίς εντολή από τον λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», τόνισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στις αιματηρές, ολονύχτιες συγκρούσεις της Τρίτης στο Κίεβο.
Ο Γιανουκόβιτς τόνισε ότι η αντιπολίτευση έχει περάσει «τη διαχωριστική γραμμή».
O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας μίλησε από την πλευρά του για «ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος».
Οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στα πρωτόγνωρα επεισόδια ξεκίνησαν μετά τη συνεδρίαση της Βουλής την Τρίτη. Το αποτέλεσμα για το ψήφισμα που κατατέθηκε και αφορούσε σε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιστρέψει σε αυτό του 2004 με περιορισμένες προεδρικές εξουσίες, δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό για την αντιπολίτευση.
Όλη τη νύχτα μαίνονταν συγκρούσεις, ενώ συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις των αστυνομικών Αρχών ώστε να καθαριστεί η πλατεία Ανεξαρτησίας, κάτι που δεν κατέστη επετεύχθη παρά την γενική επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής. Tην Τετάρτη το πρωί οι διαδηλωτές συνέχισαν οχυρωμένοι πίσω από γιγάντια οδοφράγματα να υπερασπίζονται την πλατεία Ανεξαρτησίας, με την αστυνομία πάντως να μη δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις εφόδους.