Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ: Ανησυχία για την Αποστολή Τουρκικών Στρατευμάτων στη Λιβύη

Την έντονη ανησυχία τους για την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, εξέφρασαν σε χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Σάμεχ Σούκρι και Νίκος Δένδιας», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής 19 Ιανουαρίου.

Δένδιας και Σούκρι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η παραπάνω ανακοίνωση εκ μέρους της Τουρκίας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι κ.κ. Δένδιας και Σούκρι επεσήμαναν ότι η αναγγελία του Τούρκου Προέδρου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη «θεωρείται «per se» εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και προώθησης της περαιτέρω διεθνοποίησης της κρίσης της Λιβύης».

Τέλος, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για τη σημασία πλήρους υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας του Βερολίνου με σκοπό να αποβεί αυτή η προσπάθεια επιτυχής.


Διάφορα Άρθρα