Εκατοντάδες Τούρκων από ξηράς και Θαλάσσης μεταβαίνουν στα Κόκκινα …Πανηγυρίζουν τους Βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας του 64!

Πραγματοποιείται και σήμερα η διέλευση από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στις ελεύθερες περιοχές και από εκεί στα Κόκκινα, εκατοντάδων Τούρκων στα πλαίσια των Πανηγυριών των κατοχικών δυνάμεων για την επέτειο των μαχών της Τηλλυρίας το 1964.

Όπως κάθε χρόνο τέτοιο μέρα, η διέλευση γίνεται με δεκάδες μικρά λεωφορεία που υπολογίζεται σήμερα ότι θα μεταφέρουν πέραν των 800 ατόμων στον θύλακα, όπου θα βρεθεί με ελικόπτερο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.

Η επιστροφή τους στα κατεχόμενα μέσω Κάτω Πύργου, αναμένεται να γίνει στις 2.00μμ βάσει των όσων ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στα Κόκκινα μεταβαίνουν δια θαλάσσης από την Κερύνεια  εκατοντάδες ακόμη κάτοικοι των κατεχομένων με πλοία του τουρκικού ναυτικού.

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στη Κύπρο!

Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να γιορτάζουν σήμερα την δήθεν αντίσταση τους, αλλά οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη μνήμη μιας από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας του νησιού, που αποτέλεσε και τον προάγγελο των όσων σχεδίαζε και υλοποίησε η Τουρκία δέκα χρόνια αργότερα.

Τον Αύγουστο του 1964 τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν ανηλεώς κατοικημένες περιοχές στην Τηλλυρία χωρίς να διστάσουν να πλήξουν με βόμβες ναπάλμ ακόμα και το νοσοκομείο του Παχύαμμου.

Στόχος των Τούρκων ήταν να ωθήσουν τους τουρκοκύπριους σε ένοπλη σύρραξη με τους ελληνοκύπριους. Η αρχή έγινε με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963, όπου οι τουρκοκύπριοι κάτω από τις οδηγίες της Τουρκίας αποσύρθηκαν από τις δομές του νεοσύστατου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη πρόταση του Μακαρίου για αλλαγή 13 σημείων του δοτού Συντάγματος της Ζυρίχης.

Με τους βομβαρδισμούς του Αυγούστου του 1964 δημιουργήθηκαν τουρκικοί θύλακες στα χωριά Κόκκινα και Μανσούρα, κάτι που επέτρεπε την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού διά θαλάσσης. Ήταν το πρώτο μήνυμα για την εισβολή του 1974.

Σχόλιο: Το γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία τους το επιτρέπει να στήνουν Πανηγύρια στα Κόκκινα για την Επέτειο του Βομβαρσισμού με βόμβες Ναπάλμ της Τηλλυρίας το 1964 ..Ποτέ δεν το καταλάβαμε

 • Herald

  Γιατί απλά η Κυπριακή ηγεσία διαχρονικά αποτελείται από μη Έλληνες αλλά τουρκοδουλους που θέλουν να γίνουν κατα.βαθος συνιστώσα κοινότητα με τους βρωμερους της Ασίας και όχι να έχουν ανεξάρτητο κράτος με ισχύ και ελεύθερα εδάφη..
  Και αυτό δυστυχώς ισχύει και για πολλους Κύπριους..
  Απόδειξη η μείωση της θητείας χωρίς ισοδύναμα μέτρα η αγορές αποκατάστασης ισχύος ,η εγκατάλειψη της ΕΦ ,ο διακαής πόθος ορισμένων για συνομιλίες με αδιανοητα προσβλητικούς όρους διαπραγματεύσης που εξισώνουν θυτη και θυμα και λεπτομέρειες μεγάλης συμβολικής όμως σημασίας όπως η χρήση της Τουρκικής στα ελεύθερα εδάφη σε επίσημα έγγραφα..
  Δεν ξέρω εάν οι σύγχρονοι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν την Γερμανικη γλωσσα προς τιμήν των Ναζιστών του Β Παγκοσμιου αλλά οι Κύπριοι κάνουν το ισοδύναμο αντίστοιχο και νιώθουν και καλά από επάνω.
  Η απλά επιτρέπουν στους επυληδες να γιορτάζουν τις σφαγές τους στα εδάφη τους κάτι ακόμη χειρότερο.
  Τέτοιο κράτος με τέτοιους εγκεφάλους σαν πλειοψηφία μέλλον δεν έχει ..
  Τι δεν καταλαβαινετε δηλαδή..;
  Σιγά τον σπουδαίο γρίφο.