Εκπαίδευση του Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Κύπρου (video)

Έτσι εκπαιδεύονται τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της ΜΜΑΔ. Εντυπωσιακές εικόνες – Ενημερώνει για τη δράση της ομάδας η Αστυνομία της Κύπρου

Ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός (Ε.Α.Ο) είναι Ουλαμός της ΜΜΑΔ με ξεχωριστή ειδική εκπαίδευση. O Ε.Α.Ο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μ.Μ.Α.Δ και συστάθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση της Μονάδας, το 1978.

Κύρια αποστολή του είναι η αντιμετώπιση εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων, οι οποίες κατά κύριο λόγο περιέχουν το στοιχείο της ένοπλης καταστολής εγκληματικών ενεργειών όπως τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατείες – πλοιοπειρατείες, συλλήψεις, συνοδείες επικίνδυνων εγκληματιών, αντιμετώπιση καταστάσεων ομηρίας κλπ.

Το προσωπικό του ΕΑΟ αποτελείται από τα πλέον εκπαιδευμένα μέλη της μονάδας και η συμμετοχή τους στον ουλαμό είναι εθελοντική εάν και εφόσον περάσουν επιτυχώς το ειδικό σχολείο ένταξης τους στον Ε.Α.Ο.

Ως εκ της φύσεως των καθηκόντων του, ο Ουλαμός τροφοδοτείται με εξοπλισμό και μέσα τελευταίας τεχνολογίας για να μπορεί να ανταπεξέλθει της αποστολής του. Τα καθήκοντα του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1. Αντιμετώπιση καταστάσεων ομηριών (σε κτίρια, αεροσκάφη, οχήματα).

2. Συλλήψεις υψηλού κινδύνου.

3. Συνοδείες Επισήμων Προσώπων υψηλού κινδύνου.

4. Αντιμετώπιση απειλών με όπλα μαζικής καταστροφής (χημικές – ραδιολογικές – βιολογικές).

5. Επιχειρήσεις εναντίον της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας.