Εκσυγχρονίζονται όλα τα άρματα M60T που υπάρχουν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Μ60ΤΜ

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευφράτης», όλα τα άρματα M60T στη δομή των ΤΕΔ έχουν εκσυγχρονιστεί και έχουν αποκτήσει νέα τεχνολογία και ικανότητα. «Έχουμε γίνει μία από τις τρεις χώρες στον κόσμο που έχουν αυτήν την ικανότητα, εκσυγχρονίζοντας τα άρματά μας με ενεργά συστήματα προστασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Σύμφωνα με δήλωση της αμυντικής βιομηχανίας, ο  Πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ εξέτασε τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες που προσφέρθηκαν στο εκσυγχρονισμένο άρμα Μ60Τ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευφράτης».

Κατά την επίσκεψή του στην ASELSAN, ο Πρόεδρος έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες για το έργο, από τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της ASELSAN Haluk Görgün και τους αρμοδίους. Ο Ντεμίρ, ο οποίος εξέτασε τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες που ενσωματώθηκαν σε ένα άρμα M60T που εκσυγχρονίστηκε, ως μέρος του προγράμματος «Ευφράτης», έκανε μια δήλωση.

Ο Ντεμίρ υπενθύμισε ότι αυτό το άρμα, κατά τις περιόδους που η αμυντική βιομηχανία εξαρτιόταν από το εξωτερικό, εκσυγχρονίζονταν αναγκαστικά στο Ισραήλ και τόνισε ότι υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σε αυτό το άρμα, πέρα από τον εκσυγχρονισμό. Με τις εργασίες που έγιναν στην ASELSAN, έχουν τοποθετηθεί πάνω στο άρμα συστήματα προειδοποίησης, διάφορα συστήματα απεικόνισης και συστήματα αντιμέτρων.

«Το πιο σημαντικό,  είναι ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτό το άρμα, συστήματα ενεργητικής προστασίας που υπάρχουν μόνο σε τρεις χώρες στον κόσμο. Αυτή είναι μια πολύ καλή ένδειξη, για το πού βρισκόμαστε στην αμυντική μας βιομηχανία. Εδώ έρχεται η αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό το άρμα, έχει γίνει ένα άρμα, που λίγες χώρες στον κόσμο μπορούν να επιτύχουν με αυτά χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε εφαρμόσει ορισμένα συστήματα που χρησιμοποιούμε και θα χρησιμοποιούμε στο άρμα  «Altay», οπότε αυτά τα άρματα, είναι η πιο ικανή κατηγορία αρμάτων στον κόσμο».

Ο Ντεμίρ,  ευρισκομενος μπροστά σε ένα εκσυγχρονισμένο άρμα, είπε τα εξής:

«Περνάμε από μια διαδικασία, στο να κάνουμε πολύ ικανά ακόμα και παλαιά άρματα, τα οποία υπήρχαν στη δομή και χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από την Τουρκία. Κοντά στα άρματα Μ60, συνεχίζεται η διαδικασία εκσυγχρονισμού και στα άρματα Leopard, που βρίσκονται στη δομή των ΤΕΔ. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εκσυγχρονισμού, ορισμένα στοιχεία, για παράδειγμα, στις μελέτες για την προμήθεια πανοπλίας από το εξωτερικό, υπήρξε μια πολύ μικρότερη εξέλιξη στο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για την παράδοση και εφαρμόζεται σ’ αυτά τα άρματα. Μετά τα M60, θα συνεχίσουν να εκσυγχρονίζονται παράλληλα τα Leopard. Έτσι, ενώ η μαζική παραγωγή του άρματος Altay συνεχίζεται, αυτές οι δεξαμενές θα εκσυγχρονιστούν και θα μπουν στην κατηγορία των πιο ικανών αρμάτων στον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζομένους που συνέβαλαν σε αυτό το θέμα. Ευχαριστούμε όλες τις εταιρίες, την ASELSAN, TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN, και τις άλλες εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας μας, που κατασκευάζουν οχήματα, που κατασκευάζουν άρματα και ΤΟΜΠ. Και ελπίζουμε ότι θα λανσάρουν πολύ καλύτερα προϊόντα και θα τα δώσουν γρήγορα στο απόθεμα του στρατού μας. Ευχόμαστε να είναι καλότυχα».

 Πρόγραμμα «Ευφράτης»

Το πρόγραμμα «Ευφράτης» ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 από την Αμυντική Βιομηχανία της προεδρίας, για την προστασία των κύριων αρμάτων μάχης που βρίσκονται στη δομή των ΤΕΔ , ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά από απειλές κατά των αρμάτων από αντιαρματικά και εναντίον των τρομοκρατικών στοιχείων και για την παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων στα  υπάρχοντα συστήματα.

Στα πλαίσια του προγράμματος 169 άρματα Μ60Τ εκσυγχρονίστηκαν από την ASELSAN. Όλα τα άρματα M60T στη δομή, έχουν αναβαθμιστεί στη διαμόρφωση M60TM. Αυτές οι δραστηριότητες ολοκλήρωσης των αρμάτων πραγματοποιήθηκαν στις παραμεθόριες περιοχές, με τις μεγάλες θυσίες του προσωπικού της αμυντικής βιομηχανίας, του ΓΕΣ και της ASELSAN. Ενώ οι επιχειρήσεις «Κλάδος Ελαίας» και «Ασπίδα του Ευφράτη» ήταν σε εξέλιξη, εφαρμόστηκαν επειγόντως και  τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης διατέθηκαν στον στρατό.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του M60T, αποκτήθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο. Οι δυνατότητες βολής των αρμάτων σε κοντινή και μεσαία εμβέλεια, οι δυνατότητες επιβίωσης και υπεράσπισης σε κοντινή και σε μεγάλη απόσταση, καθώς και η ικανότητα συντήρησης του άρματος και του προσωπικού, έχουν αναβαθμιστεί.

Αναφέρθηκε από το προσωπικό των αρμάτων που συμμετείχε στις επιχειρήσεις  «Πηγή Ειρήνης», «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας», ότι μετά από τον εκσυγχρονισμό από την ASELSAN, τα άρματα μάχης είχαν μεγάλη επιτυχία εναντίον των αντιαρματικών πυραύλων ATGM και την ίδια στιγμή, οι επιχειρησιακές δυνατότητες των αρμάτων αυξήθηκαν στις κατοικημένες περιοχές. Τα εκσυγχρονισμένα άρματα, εξακολουθούν να λειτουργούν ενεργά και να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια του εκσυγχρονισμού των αρμάτων M60T στη διαμόρφωση M60TM, τα συστήματα που είναι ενσωματωμένα στο άρμα είναι:

  • Σύστημα προειδοποίησης λέιζερ,
  • Σύστημα  τηλεχειριστηρίου του όπλου
  • Σύστημα τηλεσκοπικού περισκόπιου,
  • Σύστημα εντοπισμού θέσης και προσανατολισμού,
  • Σύστημα παρακολούθησης εγγύς εύρους,
  • Σύστημα όρασης οδηγού άρματος,
  • Σύστημα προστασίας,
  • Σύστημα κλιματισμού,
  • Βοηθητικό σύστημα ρεύματος και
  • Σύστημα ενεργής προστασίας PULAT

Διάφορα Άρθρα