Ελικόπτερα «Made in Greece» απο τα Γιάννενα …H EAB ακούει ;(video)

Χωρίς γνώσεις αεροναυπηγικής ο Παναγιώτης Μπάκας, ξεκίνησε το 1980 να κατασκευάζει ένα διθέσιο ελικόπτερο, που απεδείχθη αξιόπλοο. Σήμερα έχει έτοιμο ένα ακόμη ελικόπτερο, μονοθέσιο, για το οποίο περιμένει επίσημη πιστοποίηση.

«Ο ψυχισμός είναι πολύ σημαντικός για να πετύχεις έναν στόχο», σημειώνει ο κ. Μπάκας, αναφορικά με τις προσπάθειές τόσων ετών, για να υλοποιήσει ένα παιδικό όνειρο. Επαγγελματίας δάσκαλος οδήγησης θέλησε να γίνει “Ίκαρος”.

Κατανοώντας τα εγχειρίδια που αφορούν τα υλικά, την κατασκευή και την πτητική ικανότητα ενός σκάφου, πειραματίστηκε, έμαθε από τις αστοχίες του και αφού έβγαλε δίπλωμα πιλότου, ολοκλήρωσε το ελικόπτερο, με το οποίο πραγματοποιεί πτήσεις.

Με το δίπλωμα πιλότου μπορεί να εκτελεί πτήσεις η κατασκευή του, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να πετάξουν επαγγελματίες πιλότοι σε ποικίλες συνθήκες, π.χ. με αντίθετο άνεμο, με ένα πάνινο ιστίο στο ουραίο στροφείο, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου του αεροσκάφους.

Μετά την κατασκευή του πρώτου διθέσιου σκάφους, ο κ. Μπάκας, ξεκίνησε το δεύτερο, που τον έκανε γνωστό διεθνώς ως “Bakas of Greece”.

Ενθυμούμενος τις πρώτες προσπάθειες του αναφέρει πως όταν κατασκεύασε το πρώτο αεροπλάνο με πανιά είχε μια ανώμαλη προσγείωση σε πουρνάρια. Έκτοτε προέβη σε βελτιώσεις, που έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα.

Το νέο μίνι ελικόπτερο έχει συμπληρώσει ήδη 100 ώρες πτήσεις και ο κ. Μπάκας σχεδιάζει την επόμενη κατασκευή, που θα αφορά ένα μεγαλύτερο ελικόπτερο.

Ένας κινητήρας αυτοκινήτου τροποποιημένος είναι η βάση της πτητικής μηχανικής, με πολλά εξαρτήματα που βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά ανταλλακτικών και έχουν μικρό κοστολόγιο, εξηγεί ο αυτοδίδακτος κατασκευαστής.
Αυτά όμως υπολείπονται κατασκευαστικά από το να αποτελέσει το ιπτάμενο όχημα πρότυπο για μονάδα παραγωγής επανδρωμένου αεροσκάφους.