Ελληνικά Blenheim της 32ης Μοίρας την 1/11/1941… Βομβαρδίζουν τα Ιταλικά αεροδρόμια της Κορυτσάς

Σαν σήμερα στις 01/11/1940 τρία Ελληνικά Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού απογειώνονται με αποστολή το βομβαρδισμό των των Ιταλικών  αεροδρομίων της Κορυτσάς.

Ένα από τα αεροσκάφη με χειριστή τον Υποσμηναγό Κ. Μαργαρίτη πλήττει με ακρίβεια το στόχο. Σαράντα περίπου Ιταλοί που βρίσκονται στην αίθουσα ενημέρωσης σκοτώνονται και είκοσι τραυματίζονται.
Λίγο αργότερα δύο ιταλικά καταδιωκτικά προσκρούουν κατά την προσγείωση σε κρατήρες που είχαν δημιουργηθεί από το βομβαρδισμό και καταστρέφονται.
Επίσης επτά ελληνικά Ρ.Ζ.L. Ρ.24 της 21ης Μοίρας Διώξεως αντιμετωπίζουν ιταλικό σχηματισμό δέκα Savoia Marchetti S.M. 79 και δέκα CANT Z 1007, συνοδευόμενων από εννέα καταδιωκτικά Fiat CR.42, που έχει ως αποστολή το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια μεμονωμένων αερομαχιών οι ‘Έλληνες χειριστές προξενούν ζημιές σε ένα ιταλικό βομβαρδιστικό.

 

Blenheim Mk IV
  • Ρόλος: Βομβαρδιστικό
  • Διαστάσεις: Εκπέτασμα 17.17m, Mήκος 13.00m, Ύψος 3.00m
  • Κινητήρας: 2 × 2 Bristol Mercury XV (920 hp)
  • Οπλισμός: 1 x .303in πολυβόλο τύπου Vickers, 1,000 lb φορτίο βομβών
  • Πλήρωμα: 3
  • Αριθμός: 9-12
  • Χώρα Κατασκευής: Μεγάλη Βρετανία
  • Περίοδος χρήσης: 1937 – 1941

Τα ελληνικά Blenheim Mk IV παραδόθηκαν λίγα χρόνια πριν τον Β’ ΠΠ, εμφανίζοντας πολλές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους.

Συγκεκριμένα, δεν διέθεταν σκοπευτικά, ασύρματο, φορείς βομβών και ενδοεπικοινωνία, καθώς τα αντίστοιχα συστήματα είτε δεν παραδόθηκαν εγκαίρως είτε κατασχέθηκαν στις χώρες παραγωγής τους με την έναρξη του πολέμου.

Οι παραπάνω ελλείψεις καθιστούσαν τα αεροπλάνα ανίκανα να επιχειρήσουν, οπότε χρειάστηκε η πλήρης εφευρετικότητα των τεχνικών της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού για να τις αντιμετωπίσουν με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν, κατασκευάζοντας υποκατάστατο σκοπευτικό και τροποποιώντας τα σημεία ανάρτησης για τη μεταφορά βομβών.

Συνολικά, 9 με 12 αεροσκάφη παραλήφθηκαν ενώ μια πρόσθετη παραγγελία άλλων 12 αεροσκαφών του τύπου τελικά δεν εκτελέστηκε.

Τα Blenheim Mk IV της προπολεμικής περιόδου είναι διαφορετικά από τα Blenheim MkI/IV που εδόθησαν από τους Βρετανούς το 1941, τα οποία είχαν τις τυπικές βρετανικές προδιαγραφές.


Διάφορα Άρθρα