Ένας ακόμη Ήρωας Καταδρομέας της 32Μ …»Επέστρεψε» στο σπίτι του ! (video)

Στη γενέτειρά του, το Μάμμαρι, τάφηκε μετά από 48 σχεδόν χρόνια ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος Καταδρομέας, Δημήτρης Πύρκας

Στυλιανός Νεάρχου

Κηδέψαμε σήμερα τον ήρωα καταδρομέα Πύρκα Δημήτριο. Βρέθηκαν κάποια από τα οστά του και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.
Ο καταδρομέας της 32 μοίρας καταδρομών τραυματίστηκε και στα δυο πόδια από ριπή πολυβόλου. Ο Πύρκας σχεδόν αιμόφυρτος (αφού δεν χρεώθηκε στους καταδρομείς ούτε επίδεσμος…) με δεμένα τα πόδια απο φανέλες συντρόφων του, τους φώναζε να τον αφήσουν για να γλιτώσουν.

Αρνούμενοι οι καταδρομείς να τον εγκαταλείψουν βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ενώ τον μετέφεραν εναλλάξ οι σύντροφοι του, οι Τούρκοι τους πλησίασαν αρκετά και από τις δυο πλευρές σε απόσταση σχεδόν 50 μέτρων. Ο Πύρκας τους είπε αφήστε με κάτω με το όπλο μου να σας καλύπτω και φύγετε εσείς…!

Οι καταδρομείς τον άφησαν δίπλα από ένα κυπαρίσσι να καλύπτεται μέχρι να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες. Η μάχη ήταν σκληρή και άνιση με τους τουρκους να υπερέχουν και αριθμητικά και σε εξοπλισμό. Ο Πύρκας σχεδόν αιμόφυρτος και αδύναμος να κρατήσει το όπλο του έκανε νοήματα στους υπόλοιπους να υποχωρήσουν και να φύγουν.

Μη έχοντας άλλη επιλογή οι υπόλοιποι καταδρομείς οπισθοχωρούν. Μέσα στα αίματα αδύναμος και χλομός έμεινε δίπλα από το κυπαρίσσι. Βρήκε τη δύναμη με όσα ψυχικά αποθέματα του απέμειναν να ξανασηκώσει το όπλο του και άκουσαν οι καταδρομείς το Μ1 να ρίχνει ακόμα λίγες σφαίρες. Ήταν ο Πύρκας Δημήτριος όπου έγινε αυτοθυσία για να ζήσουν οι σύντροφοι του!!!

ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΠΥΡΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ