Ενεργοποιείται η Αερομεταφερόμενη του Νοτίου Τομέα …Στα ύψη η Ετοιμότητα Άμεσης Αντίδρασης

Τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο Αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Αερομεταφερομένης Ταξιαρχίας (5η Α/Μ ΤΑΞ) που εδρεύει στα Χανιά, δίδοντάς της πραγματική υπόσταση Σχηματισμού με δύο ενεργές μονάδες εκστρατείας.

Πρόκειται για το 545 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού που θα έχει έδρα στο Ηράκλειο και μαζί με το 547 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο, θα ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία στην Κρήτη αλλά και τις ικανότητες ταχείας αναπτύξεως δυνάμεων από αυτήν στον λεγόμενο Νότιο Τομέα, δηλαδή στην περιοχή Δωδεκανήσου.

Συνυπολογιζόμενης της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στο Μάλεμε, στην Κρήτη θα εδρεύουν τρεις συνολικώς μονάδες αερομεταφερομένου ελαφρού πεζικού, με ανάλογο προσανατολισμό.

 

Η απόφαση ελήφθη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο τον παρελθόντα Σεπτέμβριο και μέχρι την εκπνοή του έτους πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι τοποθετήσεις στελεχών στην νέα μονάδα που θα ενεργοποιηθεί.

Μέχρι σήμερα, το 545 Α/Μ ΤΠ ήταν επιστρατευομένη μονάδα της 5ης Α/Μ ΤΑΞ, η οποία μετεξελίχθηκε στην σημερινή μορφή, ικανή για αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ελικόπτερα, το 2013.

Η ενεργοποίηση & του δευτέρου τάγματος σύμφωνα  με το  doureios.com αποτελούσε στόχο από εκείνη την εποχή αλλά για διαφόρους λόγους αυτό δεν είχε υλοποιηθεί. Το 547 Α/Μ ΤΠ λειτουργεί και ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ).

Ο  τότε Αρχηγός ΓΕΣ  Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος στο πλαίσιο της  αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και βλέποντας ,την ανάγκη της Άμεσης Αερομεταφοράς  Ειδικών Δυνάμεων στα Δωδεκάνησα και όχι μόνο, προχωρά  το 2010 στην Οργάνωση του Ειδικού Αερομεταφερόμενου Τάγματος στο Ρέθυμνο το γνωστό 547 ΑΜ/Τ.Π!

Υπάρχουν όμως και πολιτικές πιέσεις για να παραμείνει το ΚΕΝ στο ίδιο Στρατόπεδο και ο Στρατηγός που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ,το αποδέχεται χωρίς το ένα να εμποδίζει το άλλο!

Η οργάνωση του Τάγματος προχωρά με ταχείς ρυθμούς και ο τότε Α/ΓΕΣ επιβλέπει ο ίδιος την οργάνωση , τα αντικείμενα εκπαιδεύσεων και κατεβάζει εκπαιδευτές απο την 71η Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» για την τάχιστη οργάνωση του Αερομεταφερόμενου Τάγματος !

Σε ελάχιστο χρόνο το Τάγμα οργανώνεται  και αξιολογείται στο διεξάγει Επιχειρήσεις και εντός Εχθρικού Εδάφους ,ενώ για πρώτη φορά ρίχνεται η ιδέα να οργανωθεί στο νησί της Κρήτης και να μετατραπεί η V Μεραρχία Κρητών σε Αερομεταφερόμενη !

Το 547  Αερομεταφερόμενου Τάγμα Πεζικού μετεξελίχθηκε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των ΕΔ. με διαταγή του τότε  Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου, σε Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού (Α/Μ Τ.Π), με έναν Αερομεταφερόμενο Λόχο κρούσης

Σκοπός ενός αερομεταφερόμενου τάγματος είναι η ετοιμότητα με την χρήση εναέριων μέσων, ανάληψης αποστολής εντός μιας ευρύτερης ζώνης ευθύνης (ΖΕ) πχ Αιγαίο και η αεραποβατική ανάπτυξη δύναμης για την δημιουργία προγεφυρώματος.

Ο Στρατηγός Φράγκος βλέποντας οτι η Ιδέα  είναι εξαιρετική απο Στρατηγικής πλευρά , ζητά να εγκριθεί και η Οργάνωση  ενός ακόμη Τάγματος αφού η Δύναμη των Καταδρομών επαρκεί & για αυτό ...

Απο τότε μέχρι σήμερα δεν έχει δυστυχώς επανδρωθεί ούτε έχει οργανωθεί …Ενώ οι πρόσφατες ασκήσεις της V Μεραρχίας Κρητών με επιστράτευση ακόμη και Εφέδρων δείχνει οτι το υπάρχον προσωπικό υπερεπαρκεί !

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολιτικές πιέσεις αφού σύμφωνα με καταγγελίες  σε Μονάδες της Κρήτης κληρωτοί ακόμη και στην ΣΕΑΠ είναι επάνδρωση των ανδρών είναι Υπερπλήρης !

Επιθυμούν οι Κρητικοί να έχουν τα Κοπέλια στο νησί αλλά πιέζουν ταυτόχρονα να υπηρετούν να βλαστάρια τους σε Μονάδες  πρώτης γραμμής …για να μην πούμε και τίποτε χειρότερο!

Ας ελπίσουμε έστω και τώρα  η Αερομεταφερόμενη του Νοτίου Τομέα να ενεργοποιηθεί


Διάφορα Άρθρα