Εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία-Στέλνουν το Γιαβούζ στο τεμάχιο 8

Εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία στέλνει το γεωτρύπανο Γιαβούζ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία της γαλλικής ΤΟΤΑΛ και της ιταλικής ΈΝΙ, οι οποίες έχουν προγραμματίσει να διενεργήσουν γεώτρηση, εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Με NAVTEX, που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές, δεσμεύουν την συγκεκριμένη περιοχή, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαΐου, για γεωτρήσεις, που θα διεξαχθούν από το Γιαβούζ και δύο συνοδευτικά σκάφη.

Τους προηγούμενες μήνες, είχαν διενεργηθεί στην ίδια περιοχή έρευνες από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

Την αποστολή του Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 προανήγγειλε χθες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, ο οποίο βάφτισε και τον στόχο, με την ονομασία «Λευκωσία 1».

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τους τρόπους αντίδρασής της, μόλις επιβεβαιωθεί η άφιξη του Γιαβούζ.

Εκτιμάται, ότι η νέα «εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί την αντίδραση της Άγκυρας, στο νέο περιφερειακό οργανισμό για το φυσικό αέριο, που συστάθηκε χθες στο Κάϊρο.

ΠΗΓΗ sigmalive


Διάφορα Άρθρα