«Εντυπωσίασαν και Εντυπωσιάστηκαν» …Οι Ισραηλινοί στην άσκηση Ηνίοχος 2022(φωτό)

Μαχητικά  της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στην Ελλάδα για την ετήσια διεθνή άσκηση «Ηνίοχος», όπου θα συναντηθούν και θα εκπαιδεύσουν με προσωπικό και πλατφόρμες από διαφορετικές αεροπορικές δυνάμεις και θα εξασκηθούν σε πτήσεις σε άγνωστα περιβάλλοντα.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε αυτή την εβδομάδα αεροπορικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο, για να συμμετάσχουν στη διεθνή άσκηση «Ηνίοχος» και να πραγματοποιήσουν διάφορα εναέρια σενάρια.

Φέτος, στάλθηκαν αεροσκάφη από τις μοίρες «Sufa» (F-16I) της IAF, και ένα «Nachshon Eitam» (G550) από την 122η Μοίρα.

Οι επικεφαλείς της αποστολής επισκέφθηκαν την Ελλάδα δύο μήνες νωρίτερα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες της άσκησης.

«Ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2018 που μοίρες από την αεροπορική βάση Ramon αναπτύσσονται για μια άσκηση αυτού του είδους.», δήλωσε ο Maj. Idan, τεχνικός αξιωματικός της ανάπτυξης.

«Ανυπομονούμε να δούμε τις ξένες αεροπορικές δυνάμεις και να εξασκηθούμε μαζί τους. Είναι ικανοποιητικό να βλέπουμε αεροσκάφη να απογειώνονται, να μιλάμε με τα πληρώματα κατά την προσγείωση και να διασφαλίζουμε ότι είναι προετοιμασμένα με τον καλύτερο τρόπο. Όλες οι προετοιμασίες που κάναμε ήταν πετυχημένες», περιγράφει ο Maj. Idan.

«Ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε αρκετούς μήνες πριν από την άσκηση. Πραγματοποιήσαμε εναέρια εκπαίδευση για τρεις εβδομάδες και κάθε εβδομάδα στοχεύαμε ένα συγκεκριμένο στοιχείο – ξεκινώντας από πτήσεις στα αγγλικά, έως πτήσεις σε σχηματισμούς για συγκεκριμένες αποστολές, σύμφωνα με το διεθνές δόγμα πτήσεων». εξηγεί ο Maj. H., υποδιοικητής της Μοίρας «Sufa» (F-16I) της IAF

«Το να πετάς σε διαφορετική χώρα είναι πρόκληση αλλά και περιπετειώδες. Κατά τις πρώτες πτήσεις υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας βλέποντας ότι όλα κυλούν διαφορετικά – η γλώσσα, τα πρωτόκολλα, το δόγμα και πολλά άλλα», εξηγεί ο Maj. H.