Εντυπωσιάζει το «Viking S-1200» του 2ου ΕΤΕΘ (video)

Το νέο απόκτημα των Ειδικών Δυνάμεων που πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή τους ικανότητα είναι το σκάφος Viking S-1200. Το πρώτο από τα σαράντα ένα σκάφη που αναμένονται έχει ήδη παραληφθεί από το 2ο ΕΤΕΘ στην Λέσβο.

Ποια είναι  όμως τα «VIKING Norsafe Munin S1200» των Ελληνικών ειδικών Δυνάμεων !!

Πρόκειται για τα νορβηγικά σκάφη VIKING Norsafe Munin S1200, τα οποία όμως ναυπηγήθηκαν  στην Ελλάδα.

Η εταιρεία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας σκληρό ανταγωνισμό με τα Ατια της Νορβηγικής Norsafe  που διαθέτει 7 εγκαταστάσεις παραγωγής παγκοσμίως, η μία εκ των οποίων βρίσκεται στην Ελλάδα, με έδρα την Θήβα και   δοκιμάζονται τωρα  στη θάλασσα τους Αιγαίου

Ο διαγωνισμός της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αφορά λοιπόν την απόκτηση συνολικά 41 σκαφών με κόστος που φτάνει τα 16,02 εκ ευρώ για τις ανάγκες των Αμφίβιων Καταδρομέων στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που επέλεξαν το VIKING, το συγκεκριμένο ταχύπλοο ,διαθέτει μεγάλες δυνατότητες γ ώστε να αποτελέσει το Ταχύτατο  ‘’όπλο’’  μεταφοράς των κομάντος της θάλασσας στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου.

Μπορεί να μεταφέρει συνολικά 17 άτομα, 3 πίσω από όργανα και χειριστήρια (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και navigator), 6 σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα και ακόμη 8 σε άλλες θέσεις πάνω στο σκάφος και μπορεί να μετακινηθεί  ακόμη και κρεμασμένο από ελικόπτερο με ειδικά άγκιστρα.