09/08/2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Άμυνας
Τον Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την τροπολογία για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Κύριε Υπουργέ,
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «επείγουσων ρυθμίσεων για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις».
Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.
Τα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων ανακοίνωσαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 700 σε παραλίες αναμένεται θα κατεδαφιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Αττική, διευκρινίζοντας ότι είναι «θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων» να αρχίσει η διαδικασία της κατεδάφισης των συνολικά 3.200 κατοικιών.
Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει την ενεργοποίηση ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού για το Μάτι.
Σύμφωνα με το μεταβατικό πλαίσιο, για να χαρακτηριστούν αυθαίρετα κάποια ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές, «με υπουργική απόφαση και σε συνεργασία με τους επιθεωρητές δόμησης», θα πρέπει να βρίσκονται:
– Σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία.
-Σε περιοχές που έχουν κριθεί αναδασωτέες.
-Σε ρέματα
-Σε πυρόπληκτες περιοχές.
Με βάση την τροπολογία η εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης ανήκει στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες κτλ)
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ωστόσο: «… θα ήθελα πάρα πολύ αυτό να γίνει με πλήρη συναίνεση όλων.
Να καταλάβουν ότι όταν υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, κάποιο νόμοι, που προβλέπουν δρόμους διαφυγής προς τη θάλασσα, δεν είναι σχέδια επί χαρτού. Αφορούν την ασφάλεια όλων των πολιτών.
Και αν ζητηθεί η συνδρομή των Ένοπλων Δυνάμεων σε αυτό το κομμάτι είμαστε διαθέσιμοι να το κάνουμε».
Δίνοντας στην ουσία το πράσινο φως για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων.
Λίγες μέρες μετά το μήνυμα ότι ο Ελληνικός Στρατός «δεν γκρεμίζει τα σπίτια κανενός» έστειλε μέσω Twitter ο Μιχαήλ Κωσταράκος, επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ενώ ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Κουβέλης δήλωσε ότι υπάρχουν περιορισμοί από το Σύνταγμα για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων που τις εμποδίζει ν συμμετέχουν στην κατεδάφιση αυθαίρετων.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε οι μπουλντόζες της ΜΟΜΚΑ είναι του Δημοσίου και εφόσον τους ζητηθεί μπορούν να τις δανείσουν τονίζοντας πως είναι διαφορετικό να τις δανείζεις και διαφορετικό να γκρεμίζεις.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ
• Τελικά η τροπολογία εμπλέκει το Υπουργείο Άμυνας στις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων; Υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί συνδρομή και αν ναι τι είδους; Τι θα πράξει το Υπουργείο Άμυνας σε αυτήν την περίπτωση;
Δημήτρης Κ. Καμμένος
Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Πειραιώς