Έπεσε το 1ο Συμβόλαιο στα ΕΑΣ…Ανακατασκευή 92 BMP-1 για τo Στρατό της Αιγύπτου ( video)

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ανέλαβαν σύμβαση για την ανακατασκευή 92 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 του Ελληνικού Στρατού, τα οποία αποτελούν δωρεά της Ελλάδας στην Αίγυπτο.

Η σύμβαση, διάρκειας 26 μηνών, θα εκτελεστεί εξ’ ολοκλήρου στο εργοστάσιο Μάνδρας των ΕΑΣ.

Να θυμίσουμε οτι :Το θέμα του βαθύτερου εκσυγχρονισμού της πλατφόρμας BMP-1A1 OST εμφανίστηκε το 2010. Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Στρατός ήθελε να αντικαταστήσει τον οργανικό πυργίσκο του οχήματος επειδή δεν ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η Ελλάδα ήθελε να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο, αλλά οι οικονομικές συγκυρίες δεν το επέτρεψαν.

Έχοντας να αντιμετωπίσει την έλλειψη κονδυλίων, ο ΕΣ στράφηκε στον εκσυγχρονισμό των οχημάτων BMP-1A1 OST.

Στα τέλη του 2014, διενεργήθηκαν αρχικές δοκιμές του BMP-1P οπλισμένου με αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23-2 το οποίο έλαβε επιπλέον προστατευτική θωράκιση για προστασία από σφαίρες και θραύσματα πυροβολικού.

Το όπλο ενσωματώθηκε σε ανοιχτή βάση. Η Ελλάδα έλαβε περίπου 500 ZU-23-2 από τη Γερμανία στη δεκαετία του 1990.

Η ενσωμάτωση του ZU-23-2 στόχευε στην αύξηση πυρός εναντίον προσωπικού και ελαφρά θωρακισμένων στόχων, καθώς και εναντίον χαμηλά ιπτάμενων στόχων (ελικόπτερα – UAVs) και αποβατικών σκαφών.

Tα έργα εκσυγχρονισμού διεξήχθησαν από το 308ο Εργοστάσιο Βάσης του Ελληνικού Στρατού, ενώ οι δοκιμές του έλαβαν χώρα στη νήσο  Χίο. Το αναβαθμισμένο BMP-1P αναφέρθηκε ότι πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές του.


Hellenic Army ZU23-2 mounted on BMP1 firing full auto by enabling hand trigger with cord.
The ZU 23-2, also known as ZU-23, is a Soviet towed 23×152 mm anti-aircraft twin-barreled autocannon. ZU stands for Zenitnaya Ustanovka (Russian: Зенитная Установка) – anti-aircraft mount.