Επίδειξη της Νατοϊκής Δύναμης στη Άσκηση «Sea Breeze» που ξέσπασε!! …Πως θα αντιδράσει η Ρωσία;

Οι μεγάλες στρατιωτικές, αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, ιδίως όταν είναι διεθνείς, ποτέ δεν αποτελούν απλώς πεδία εξάσκησης. Σε μεγάλο βαθμό είναι επιδείξεις δύναμης απέναντι σε αντιπάλους και ανταγωνιστές ή προσπάθειες να κατοχυρωθεί στρατιωτική παρουσία.

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για την άσκηση Sea Breeze του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές πρόκειται για την πιο μαζική διοργάνωση αυτής της άσκησης.

Θα λάβουν μέρος δυνάμεις 30 χωρών από έξι ηπείρους θα κινητοποιηθούν συνολικά 5000 άνθρωποι, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών αποστολών και υποβρύχιων καταστροφών.

Τον πολιτικό τόνο τον δίνει η ίδια η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για την έναρξη της άσκησης: «Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, που επεκτείνονται στα χωρικά της ύδατα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και καταγγέλλει την προσωρινή κατοχή της.».

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια ναυτική άσκηση αλλά με μια προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και να κατοχυρωθεί ότι το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να βρίσκεται διαρκώς όσο πιο κοντά γίνεται στα ρωσικά σύνορα.

Το θέμα πως και αν θα αντιδράσει η Ρωσία σε ενδεχόμενη παραβίαση των Ρωσικών Χωρικών Υδάτων  που έχουν προσαρτήσει και την Κριμαία και όπως δήλωσε ο Πούτιν …Δεν  δεχθούμε καμιά παραβίαση !!