Επιδρομή των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα στη Λιβύη

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες βράδυ επιδρομή εναντίον μελών της Αλ Κάιντα σε περιοχή της νοτιοδυτικής Λιβύης, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η επιδρομή στοχοθέτησε «έναν αριθμό μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα» κοντά στην Ουμπάρι, πόλη σε μια όαση 900 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, στο λιβυκό τμήμα της Σαχάρας, ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του ο Μοχάμαντ αλ Σάλακ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ΚΕΕ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Η επιχείρηση, σε «συντονισμό» με την ΚΕΕ, εγγράφεται στο πλαίσιο της «συνεχιζόμενης συνεργασίας» και του «στρατηγικού δεσμού» μεταξύ «της Λιβύης και των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε ο Σάλακ.

Ο λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους, ή τα αποτελέσματα, της επιδρομής.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξάγουν συχνά επιδρομές στη Λιβύη, εναντίον τόσο της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) όσο και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Όπως συμβαίνει και στη Σομαλία, το Πεντάγωνο έχει το πράσινο φως της Ουάσινγκτον και της Τρίπολης για να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στο λιβυκό έδαφος, όπου επιχειρεί όπως διαβεβαιώνει σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.