Επιστολή γερουσιαστών στον Μπάιντεν για τη στάση της Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας-Φιλανδίας και τα F-16

Την ανησυχία τους για την στάση της Τουρκίας σε σχέση με τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκφράζουν Άμερικανοί Γερουσιαστές σε επιστολή που αποστέλλουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν. Οι Γερουσιαστές συνδέουν μάλιστα το θέμα με το τουρκικό αίτημα για πώληση και αναβάθμιση των F-16.

Η επιστολή που συνέταξαν η Δημοκρατική Τζιν Σαχιν από το Νιού Χαμσάιρ και ο Ρεπουμπλικανός Τομ Τιλις από την Βόρεια Καρολίνα κυκλοφορεί ήδη στην Γερουσία για υπογραφές.

Στο κείμενο αναφέρεται «η αποτυχία επικύρωσης των πρωτοκόλλων ή υποβολής χρονοδιαγράμματος για την επικύρωση απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας σε μια καίρια συγκυρία, όπου η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία. Μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελής διμερής σχέση ασφάλειας με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η αποτυχία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Το Κογκρέσο δεν μπορεί να εξετάσει τη μελλοντική υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 , έως ότου η Τουρκία ολοκληρώσει την επικύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης.

Από τις 5 Ιουλίου, 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τα δύο εναπομείναντα μέλη της Συμμαχίας, η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να επικυρώσει τα πρωτόκολλα όταν οι νομοθέτες της συγκληθούν εκ νέου σε σύνοδο του Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2023.

 

ΠΗΓΗ ertnews