Επιτέλους ξυπνήσαμε : Έλληνας ΥΠΕΞ …Δώσε το Μνημόνιο ή μάζεψε τα και απο εκεί που ήρθες

Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση της Λιβύης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ενώ επέδωσε στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας καλώντας τον να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενό της συμφωνίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος και θα απελαθεί από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη (5/12) να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το πλήρες περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό στον Λίβυο επιτετραμμένο πως σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα. και θα απελαθεί, ενώ η Ελλάδα απέστειλε πρόσκληση και στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατάρχη Χάφταρ, για να επισκεφθεί την Αθήνα. Την ενόχλησή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη ανάλογων σκέψεων, ενώ επαναλαμβάνουν την θέση της ελληνικής πλευράς πως η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι τελείως εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, δεν έχει κανένα αντίκρισμα, και θα έχει επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ.


Διάφορα Άρθρα