Επιθεώρηση Εγκαταστάσεων των Μαχητικών F-35 στο Εσκισεχίρ (φωτό)

Οι προσπάθειες της Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση  ανεπτυγμένων αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας την Τρίτη.

Ο Ισμαήλ Ντιμίρ ανακοίνωσε  ότι είναι έτοιμες οι  εγκαταστάσεις για την εγκατάσταση και συντήρηση διαφόρων εξαρτημάτων για τα κοινά ανεπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην κεντρική επαρχία Εσκισερίχ

«Ως συμπαραγωγός χώρα  του έργου F-35, συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλες τις ευθύνες μας και το μερίδιο των εργασιών μας», δήλωσε ο Demir.

Η εγκατάσταση θα παράσχει δραστηριότητες εγκατάστασης και δοκιμής των κινητήρων για τα F-35 που θα εισέλθουν στην απογραφή της Τουρκίας. Επίσης, οι υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και δοκιμών κινητήρα F-135 θα δοθούν για τις ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν τα  F-35.

Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Joint Task Force Strike (JSF) – που θεωρείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας αμυντικών συστημάτων στον κόσμο – η εγκατάσταση θα είναι το πρώτο κέντρο που ιδρύθηκε στην ευρωπαϊκή περιοχή.

Το Γραφείο Προγράμματος F-35 ανακοίνωσε το 2014 ότι το πρώτο κέντρο συντήρησης του κινητήρα που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία.

Επιπλέον, διατέθηκε για τον ίδιο αριθμό κινητήρων που παράγονται στην Τουρκία με εκείνους που αγοράστηκαν από τη χώρα.

Η κατασκευή της εγκατάστασης ολοκληρώθηκε στις 23 Απριλίου

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του 1ου Κέντρου Αεροπορικής Συντήρησης στο Δορύλαιο (Eskişehir) στις 28 Ιανουαρίου 2019, χαρακτηρίζοντας ως σημαντική πρόκληση την συντήρηση των 100 και πλέον α/φων F-35 που αποκτά η Τουρκική Αεροπορία.