Πέρασαν 81 έτη από το Έπος του 1940, το οποίο μοιάζει σαν να ήταν χθες. Αυτό συμβαίνει γιατί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, φέρνει στο νου όλων των καλών Ελλήνων τις μεγάλες και ένδοξες στιγμές που έζησε η πατρίδα μας.
Τότε οι Έλληνες με την άξια Ηγεσία της πατρίδας αντιμετώπισαν την επίθεση των Ιταλών εισβολέων που επιβουλεύονταν την ελευθερία της πατρίδας μας υπερασπίζοντας ταυτόχρονα πανανθρώπινες αξίες. Ας δούμε τα κοσμοϊστορικά γεγονότα εκείνης της ηρωικής εποχής και το έπος που ακολούθησε.
Το φθινόπωρο του 1940 ο παντοδύναμος Άξονας -Ιταλίας & Γερμανίας- είχε κυριεύσει μετά από μικρή ή αναιμική αντίσταση την Πολωνία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία.
Η ΤΡΙΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΔΟΞΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το 1940
Από την 4η Αυγούστου του 1936 τα ηνία της ηγεσία της Ελλάδος βρισκόταν σε στιβαρά και υπεύθυνα χέρια. Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β’ και ο πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς είχαν σχέδια για να κάνουν την Ελλάδα ισχυρή, έπειτα από το διάστημα της περιπέτειας των ετών 1924-1935, με τα συνεχή βενιζελικά κινήματα.
Ο Στρατηγός Παπάγος είχε επιβάλει την πειθαρχία στο στράτευμα και εκπονούσε σχέδια για την άμυνα της πατρίδας. Από το 1936 έως το 1940 ο Ι. Μεταξάς το Γ.Ε.Σ., έκαναν τιτάνιο έργο θωράκισης της χώρας, με συνεχή γυμνάσια του Στρατού.
Οι οδηγίες ήταν σαφείς ότι σε περίπτωση ιταλικής επίθεσης θα προβαλλόταν σθεναρή άμυνα. Οι διαταγές προς τους Διοικητές των Σωμάτων Στρατού ήταν σαφείς:«Εις τας παρούσας κρισίμους στιγμάς ο Βασιλεύς και η Κυβέρνησις έχουσι πλήρη εμπιστοσύνην εις υμάς και αναμένουσι την απολύτως ψύχραιμον εκτίμησιν της καταστάσεως καθώς και την μέχρις εσχάτων εκπλήρωσιν της αποστολής σας.»
ΤΟ «ΟΧΙ»
Στις 03:00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης Εμμ. Γγκράτσι, έφθασε στην οικία του Ιω. Μεταξά. Συναντήθηκε μαζί Του και του παρέδωσε ένα τελεσίγραφο με το οποίο ζήτησε να καταλάβει ο ιταλικός στρατός εδάφη της πατρίδος μας, για λογαριασμό του Ντούτσε και της Ιταλίας.
Η απάντηση που έδωσε ό Εθνικός Κυβερνήτης απευθυνόμενος στο Γκράτσι, ήταν ένα νέο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» και σαν άλλος Λεωνίδας, απάντησε :«Alors,c’est la guerre »- «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο» εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση Του, επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων. Εκείνη την μοναδική στιγμή στην πρωθυπουργική κατοικία της Κηφισιάς, ειπώθηκε το Θρυλικό «ΟΧΙ». Ο Μεταξάς άμεσα ενημέρωσε τον Βασιλέα, Γεώργιο Β’ για όσα είχαν συμβεί και τον Αρχιστράτηγο Αλ. Παπάγο.
Το «ΟΧΙ» της Ηγεσίας, απέναντι στη φασιστική Ιταλία αγκάλιασε ο ελληνικός λαός που το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας και πανηγύριζε την έναρξη του πολέμου
Ο πόλεμος δεν ήταν εύκολος. Έγιναν σκληρές μάχες στο μέτωπο της Ηπείρου. Χύθηκαν ποταμοί αίματος από τα παλικάρια του Στρατού μας στο Καλπάκι, στην Πίνδο, στα βουνά της βορείου Ηπείρου, αργότερα στο ύψωμα 731, και έτσι ναυάγησε κάθε ιταλικό σχέδιο.
Αυτό οφείλεται στο ότι ο Ελληνικός Στρατός ήταν εκπαιδευμένος, είχε υψηλό ηθικό και ήταν ετοιμοπόλεμος. Τα παλικάρια της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων με την ηρωική άμυνα σταμάτησαν τους αλπινιστές της «Τζούλια και τα τεθωρακισμένα της «Φεράρα». Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας και προετοιμασίας των Μεταξά-Γεωργίου Β’-Παπάγου.
Από την άλλη πλευρά, ενώ όλοι αγωνίζονταν, κάποιοι πριόνιζαν, χωρίς επιτυχία ευτυχώς, το ηθικό των στρατιωτών μας σαν άλλοι Εφιάλτες. Το τότε, παράνομο ΚΚΕ έκανε σαμποτάζ στον αγώνα του Έθνους λέγοντας: «Καλούμε τους πολεμιστές μας ν’ αρνηθούν να πολεμήσουν πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας. Τι ζητάμε στην Αλβανία;… ». Το Κ.Κ.Ε. δυστυχώς, χάραζε τη στάση του ανάλογα με τα κελεύσματα της Μόσχας, καθώς τότε ήταν σε ισχύ το σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ …
Κάποιοι παραχαράκτες της Ιστορικής αλήθειας, Μεταπολιτευτικά, θέλησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του «ΟΧΙ» από την Ηγεσία του 1940 λέγοντας γενικά και αόριστα ότι το «Όχι» στην φασιστική Ιταλία το είπε…ο λαός! Ασφαλώς και το είπε ο λαός, αλλά πρώτα το είπε ο Ιω. Μεταξάς.
Σε όλους τους ανιστόρητους παραχαράκτες, απαντά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος: «Πρέπει να είμεθα, χωρίς άλλο, ευγνώμονες εις τον Ιωάννην Μεταξά, διότι είπε, ολομόναχος εις το σκοτάδι της νυκτός, το μέγα ‘’ΟΧΙ’’».
Η αντίσταση και η Νίκη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Ιταλία αλλά και η ηρωική άμυνα στη γερμανική επίθεση του 1941, άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Καθυστέρησε αποφασιστικά η γερμανική επίθεση στη Ρωσία με τις γνωστές συνέπειες για τη νίκη των Συμμαχικών δυνάμεων.
Οι Έλληνες τιμούν τους ήρωες του Έπους του 1940 και τους άξιους Ηγέτες εκείνης της εποχής. Είθε να αναπαύονται ήσυχοι στον αιώνιο ύπνο τους γιατί έπραξαν το χρέος τους στο ακέραιο δοξάζοντας για ακόμη μια φορά την πατρίδα μας. Είθε να υπάρξουν μιμητές τους.
Διονύσιος Βουλγαρόπουλος
Δημοσιογράφος