Έρχονται οι «Φρουροί της Θάλασσας» και τα …Αμφίβια Άτια των Πεζοναυτών

Δουλειά «πιάνει» και πάλι τη Δευτέρα, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής με θέμα μια σειρά δυνητικών προμηθειών που φέρνει ενώπιόν της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνέχεια των 12 προγραμμάτων που εισήχθησαν και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τον προηγούμενο μήνα.

Προς συζήτηση θα τεθούν δυο πολύ σημαντικά προγράμματα «αμερικανικού ενδιαφέροντος» σύμφωνα με το ptisidiastima.com.

Το ένα, επ΄ωφελεία ΓΕΣ αφορά στην προμήθεια «Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων», δηλαδή των 71 AAV7, τα οποία ως γνωστόν θα προέλθουν από αμερικανικά αποθέματα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ελλήνων Πεζοναυτών και όχι μόνο.

An amphibious assault vehicle, assigned to the 31st Marine Expeditionary Unit (MEU), prepares to embark the well deck of the amphibious dock landing ship USS Germantown (LSD 42) during the Amphibious Landing Exercise

Το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών αποσύρει αυτά τα τεθωρακισμένα, αντικαθιστώντας τα με τροχοφόρα ACV (Amphibious Combat Vehicle) και ο  Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσότητες από την εκσυγχρονισμένη έκδοση AAV RAM/RS (Reliability, Availability, Maintainability/Rebuild to Standard), μια προσπάθεια που απέβλεπε στη διατήρηση των οχημάτων έως το 2035 (αν και στο μεταξύ άλλαξε ο προγραμματισμός των Αμερικανών Πεζοναυτών).

To δεύτερο πρόγραμμα επ’ ωφελεία ΓΕΑ, που θεωρείται και το πλέον κρίσιμο για την ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης πολύ μεγάλης εμβέλειας αφορά την προμήθεια μη επανδρωμένων Αεροσκαφών μεγάλης αυτονομίας MALE (Medium Altitude Long Endurance).

Πρόκειται για προτεινόμενη αγορά τριών ΜΕΑ/Μ και δυο σταθμών επικοινωνιών και ελέγχου εδάφους μαζί με παρελκόμενα φορτία αισθητήρων και υπηρεσίες δορυφορικής ζεύξης.

Αν και πολλές αναφορές τις τελευταίες ημέρες μιλούν για… MQ-9 Reaper, στην πραγματικότητα η ελληνική πρόθεση είναι η απόκτηση της ειδικής έκδοσης επιτήρησης σε ναυτικό περιβάλλον MQ-9B Sea Guardian.

Πρωταρχικός στόχος είναι τόσο η κάλυψη αναγκών ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) όσο και ανάληψης αποστολών αναγνώρισης/κατάδειξης στόχων ISTAR (Intelligence, Surveillance Target Acquisition & Reconnaissance) με έμφαση στο περιβάλλον του αρχιπελάγους του Αιγαίου και στις ευρύτερες περιοχές εθνικού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο (που καθορίζουν και επιβάλουν και τις προδιαγραφές όσο -κυρίως- το κόστος των απαιτούμενων συστημάτωνΠερισσότερα Άρθρα