Ερντογάν: Αγοράζει ξανά S-400 – «Τα εξήγησα όλα στον Μπάιντεν»

Συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαμήνυσε μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο πως σκοπεύει προχωρήσει σε αγορά κι άλλων συστοιχιών του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εξήγησα τα πάντα στον πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Τρίτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσει στην Τουρκία το αμερικανικό σύστημα Patriot ως εναλλακτική λύση, οδήγησε την κυβέρνησή του να αγοράσει αντί αυτού το ρωσικό σύστημα. Οι ΗΠΑ έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον ισχυρισμό.

«Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει όσον αφορά το τι είδους αμυντικά συστήματα θα αποκτήσουμε, από ποια χώρα, σε ποιο επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις», σημείωσε ο Ερντογάν αναφορικά με τους S-400.

Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν υποστηρίξει ότι το ρωσικό σύστημα S-400 αποτελεί κίνδυνο εάν ενεργοποιηθεί στην ίδια χώρα που κατέχει τα F-35.