Ερντογάν για S-400: Οι προσπάθειες επίλυσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν έως τον Απρίλιο

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέεφ ανέφερε ότι η σύμβαση, με την οποία η Ρωσία θα παραδώσει στην Τουρκία τη δεύτερη συστοιχία των πυραυλικών συστημάτων S-400, αναμένεται να υπογραφεί τον επόμενο χρόνο.

Αξιωματούχοι από την Τουρκία και τις ΗΠΑ θα καταβάλλουν προσπάθειες έως τον Απρίλιο προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη για την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

«Υπάρχει μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τον Απρίλιο» σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως πρόσθεσε, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών θα κάνουν τις διαβουλεύσεις. «Πρέπει να δούμε πού θα φτάσουμε με αυτές τις προσπάθειες», συνέχισε.

Το 2020 η σύμβαση για τη δεύτερη συστοιχία S-400 στην Τουρκία

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέεφ ανέφερε ότι η σύμβαση, με την οποία η Ρωσία θα παραδώσει στην Τουρκία τη δεύτερη συστοιχία των πυραυλικών συστημάτων S-400, αναμένεται να υπογραφεί τον επόμενο χρόνο.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο να υπογράψουμε τα έγγραφα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία δεν περιορίζεται στις παραδόσεις των S-400» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε μεγάλα σχέδια».
Φέτος η Ρωσία, ολοκλήρωσε μια σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία αντί 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ – Επιμένει η Τουρκία
Οι παραδόσεις των συστημάτων S-400, οι οποίες πυροδότησαν μια κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου.

Τα συστήματα αναμένεται να καταστούν πλήρως λειτουργικά μέχρι τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συζήτησε το ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στα μέσα Νοεμβρίου.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι S-400 είναι ασυμβίβαστοι με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 τον Ιούλιο, προειδοποιώντας με πλήρη απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020.
Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην προμήθεια των S-400 παρά τις απειλές.


Διάφορα Άρθρα