Ερντογάν: Αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν στάση για τα F-35, η Τουρκία θα ψάξει για εναλλακτικές

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ομάδες των δύο χωρών θα ξεκινήσουν να εργάζονται για λύση στο ζήτημα της αγορά των ρωσικών S-400 και τον αντίκτυπο που θα έχει το σύστημα αεράμυνας στα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνει στη θέση της για τα μαχητικά F-35, η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές για τις αμυντικές της δαπάνες.

Όπως πρόσθεσε, ενημέρωσε τον Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τους S-400.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αντιδράσει στην αγορά των S-400 από την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι τα οπλικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τα στάνταρ ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των νέων, πέμπτης γενιάς μαχητικών, F-35. Η Ουάσιγκτον, κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να αγοράσει το αμυντικό πυραυλικό σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, προσθέτοντας ότι η χώρα θα απομακρυνθεί πλήρως από το πρόγραμμα στα τέλη Μαρτίου 2020.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Ρωσία. Ωστόσο, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης της κύριας παρτίδας εξαρτημάτων των S-400, αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πιέζουν την Άγκυρα να μη θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα.


Διάφορα Άρθρα