Νέο κύμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει με «πολύ σαφή και πολύ σκληρό τρόπο» εάν θεωρήσει ότι απειλούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος υιοθέτησε υψηλούς τόνους τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες δημιουργίας νέων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά γύρω από την Κύπρο, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι φιλοδοξίες τους ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθός τους». Παράλληλα, κατηγόρησε ορισμένες χώρες της περιοχής ότι έχουν ευθυγραμμιστεί με το Ισραήλ, επιδιώκοντας, όπως είπε, «ανέφικτα όνειρα» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να ανεχθεί κινήσεις που θεωρεί ότι θίγουν τα συμφέροντά της, τονίζοντας πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση των τουρκικών και τουρκοκυπριακών δικαιωμάτων θα προκαλέσει άμεση και αποφασιστική αντίδραση.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε και στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή δημιουργούν κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης. Μάλιστα, συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις σε Συρία και Λίβανο με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια της χώρας του δεν περιορίζεται στα σύνορά της αλλά επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν σε πόλεις όπως το Χαλέπι, η Δαμασκός και η Βηρυτός.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη Σόφια, όπου η Αθήνα επανέλαβε ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, απορρίπτοντας τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.














