Ερντογάν :Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 …Αν το κρίνουμε απαραίτητο!

ΑΓΚΥΡΑ (Sputnik) – Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει τα προβλεπόμενα S-400 συστήματα αεράμυνας που αγοράστηκαν από τη Ρωσία, αν είναι απαραίτητο.

«Τους αγοράζουμε [συστήματα S-400] για να μην τα αποθηκεύσουμε σε αποθήκες, θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα εάν είναι απαραίτητο και τι πρέπει να κάνουμε με αυτά τα αμυντικά συστήματα αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε; Δήλωσε ο Ερντογάν στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού TGRT.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Άγκυρα. Δύο μπαταρίες S-400 θα λειτουργούν και θα εξυπηρετούνται από τον τουρκικό στρατό, σύμφωνα με την γραμματεία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τον Απρίλιο, ο Ρωσικός  κρατικός εξαγωγέας όπλων Rosoboronexport δήλωσε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να κατασκευάζει συστήματα S-400 για την Τουρκία. Το σύστημα πυραύλων S-400 Triumf © Sputnik / Alexey Malgavko «Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό»: Η Τουρκία απορρίπτει την απαίτηση των ΗΠΑ να ακυρώσουν τη ρωσική συμφωνία S-400 –

Η συμφωνία προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι οποίες απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το όπλο είναι ασυμβίβαστο με τις άμυνες του ΝΑΤΟ. Στα μέσα Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wess Mitchell ανέφερε ότι η αγορά από την Άγκυρα των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παράδοση αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu απάντησε λέγοντας ότι η Άγκυρα θα λάβει αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον αν μπλοκάρει την παράδοση αυτών των αεριωθούμενων αεροπλάνων