Με αναμμένες μηχανές είναι το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han και αναμένει «σινιάλο» για να πλεύσει προς την κυπριακή ΑΟΖ.
Το σκάφος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, εκτός κυπριακής και ελληνικής θαλάσσιας περιοχής και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό που αναμένεται είναι η πολιτική απόφαση, την οποία μόνο ο Ερντογάν μπορεί να λάβει, ώστε κινηθεί νοτίως και ανατολικά και να αρχίσει γεωτρήσεις.
Θα πρόκειται για μια κίνηση επανόδου της κατοχικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ μετά από μια περίοδο ανάπαυλας.
Ο τουρκικός σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα έχει διαμορφωθεί και είναι, ενδεχομένως, θέμα χρόνου αλλά και συγκυριών για να υλοποιηθεί. Μια συγκυρία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ήταν στην περίπτωση κατά την οποία η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ ξεκινήσει, όπως έχει προαγγείλει, γεώτρηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων.
Σημειώνεται ότι ηγεσία της ιταλικής ΕΝΙ έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι θα είναι η πρώτη από τις εταιρείες, που θα «βγάλει» φυσικό αέριο από τον κυπριακό βυθό.
Μια τέτοια τουρκική κίνηση, διά γεώτρησης, μπορούσε να θεωρηθεί «απάντηση». Στην μεγάλη εικόνα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να ενταχθεί και η συναντίληψη της Λευκωσίας με την αμερικανική Chevron για εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη».
Όλοι οι σχεδιασμοί
Ποια είναι τα σχέδια της Άγκυρας; Να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια 4,6,7. Το 6 και το 7 έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στις ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.
Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν οι Τούρκοι είχαν κάνει γεώτρηση σε περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 6, μακριά από εκεί που είχε διενεργήσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία. Μάλιστα οι δυο εταιρείες δεν αντέδρασαν και επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Είχε αναφερθεί τότε, ότι οι Τούρκοι κινούνταν σε περιοχή που με βάση τις ενδείξεις δεν υπήρχε φυσικό αέριο!
Την ίδια ώρα, η κατοχική πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ήδη ειλημμένη απόφασή της για γεωτρήσεις στα παράνομα θαλασσοτεμάχια «F» και «G», που έχει, δήθεν, παραχωρήσει η αποσχιστική οντότητα στην TRAO και βρίσκονται νοτίως της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Απριλίου 2019, μέσω του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, είχε σταλεί επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, με την οποίαν τον ενημέρωναν «για την καθορισμένη» θαλάσσια περιοχή του ψευδοκράτους! Με βάση τον χάρτη που κατατέθηκε, τα τουρκικά θαλασσοτεμάχια επικαλύπτουν εκείνα της κυπριακής ΑΟΖ ( 1,2,3,8,9,1