Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και βαθειάς ευγνωμοσύνης, τελέσθηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, Ιερολοχιτών και Καταδρομέων, στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου,  του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, καθώς και αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.

Παρών στην τελετή ήταν και ο τελευταίος εν ζωή Ιερολοχίτης – Καταδρομέας Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

βρισκόμαστε σήμερα εδώ με σεβασμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων Καταδρομέων προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των Αξιωματικών και των Οπλιτών των Δυνάμεων Καταδρομών που έπεσαν εν πολέμω. Η αυτοθυσία τους είναι οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη.

Έχοντας αυτή ως φάρο και πυξίδα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για χαλύβδωση της Εθνικής Κυριαρχίας μας και διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας μας.

Η διατήρηση της Ανεξαρτησίας της χώρας, στο διάβα των διακοσίων ετών που γιορτάζουμε φέτος, δεν έγινε δίχως κόπους και θυσίες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή.

Συμβάλλουν, διαχρονικά και καθοριστικά, στην αύξηση της αποτροπής και στη διατήρηση ισχυρών και αξιόπιστων Ενόπλων Δυνάμεων, ικανών να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση ή απειλή.»

Χαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ:

Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε, με μεγίστη συγκίνηση και σεβασμό, τους επίλεκτους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους μαχητές Ιερολοχίτες και Καταδρομείς, που με τον ηρωϊσμό και την πολύτιμη προσφορά τους στο Έθνος, ανυψώθηκαν στη σφαίρα του ιδεατού και έγιναν σύμβολα της Ελληνικής πολεμικής αρετής και αξεπέραστα πρότυπα για τις μελλοντικές γενεές των Ελλήνων.

Οι Έλληνες Επίλεκτοι Μαχητές του σήμερα, καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές και βατραχάνθρωποι, κρατούν ψηλά τη Σημαία και το πνεύμα του Ιερού Λόχου, αποτελώντας τους άξιους συνεχιστές του έργου των παλικαριών του Χριστόδουλου Τσιγάντε και του Ανδρέα Καλίνσκη. 

Ήταν και παραμένουν η ακονισμένη αιχμή του δόρατος, η αφρόκρεμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. 

Συναισθανόμενος την κρισιμότητα της αποστολής που θα κληθούν να εκπληρώσουν, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έθεσα ως προτεραιότητά μου τον εκσυγχρονισμό τους με γνώμονα τη μέγιστη εφαρμογή της διακλαδικότητας, την αυτοδυναμία σε μέσα και προσωπικό αλλά και την ταχύτητα στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων.

Και αισθάνομαι σήμερα ευτυχής, διότι αισίως ο σκοπός επετεύχθη! Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ που εκδόθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, συστήθηκε και επίσημα η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου!

Στους κόλπους της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θα σφυρηλατηθούν οι συνεχιστές της παράδοσης των Ιερολοχιτών και των Καταδρομέων τους οποίους τιμούμε σήμερα.

Στις Μονάδες της, θα συνεχίσει να καλλιεργείται το πνεύμα του Έλληνα Καταδρομέα, η τόλμη, η λεβεντιά, η σιδερένια θέληση, το πείσμα, η τιμή, η αυταπάρνηση και το απαράμιλλο ήθος.