“Φάγαμε ψωμί και τραγουδήσαμε!..» Τα τραγούδια του Αγώνα του 1821

Τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, «Το αλάτι της γης» και ο Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσουν, μέσα στη χρονιά, έναν ιδιαίτερο κύκλο εκπομπών με θέμα τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού και του χορού στην Εθνεγερσία.

Τα αφιερώματα αυτά αποτελούν καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας, με στόχο να αναδείξουν τη λειτουργία του παραδοσιακού τρίπτυχου «τραγούδι-μουσική-χορός» στην προεπαναστατική περίοδο και στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη (που ήταν καλός τραγουδιστής κι έπαιζε τον ταμπουρά): «Φάγαμε ψωμί, τραγουδήσαμε κ’ έγλεντήσαμεν…

Ότι εις τα ορδιά πάντοτες γλεντούσαμε!», επιβεβαιώνοντας ότι για τους αγωνιστές το τραγούδι υπήρξε είδος πρώτης ανάγκης, όπως και το ψωμί!

Πράγματι, τα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια λειτούργησαν ως ισχυρά σύμβολα για την εθνική και τοπική ταυτότητα, σημεία αναφοράς για την ιδεολογία, ως κιβωτός για τη συλλογική μνήμη και κίνητρα για «ελευθερία και γλώσσα».

«Φάγαμε ψωμί και τραγουδήσαμε!..» Τα τραγούδια του Αγώνα του 1821

Δείτε σήμερα την πρώτη εκπομπή του κύκλου «Το αλάτι της γης – Τα τραγούδια του Αγώνα του 1821», με μια επιλογή από αντιπροσωπευτικά τραγούδια, που συνδέονται με την Έναρξη της Επανάστασης, καθώς και με τους Αρματολούς και Κλέφτες της προεπαναστατικής περιόδου.