Η Φινλανδία διακόπτει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της εισβολής στη Συρία

Η φινλανδική κυβέρνηση δεν θα παρέχει νέες άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία, «ή σε άλλες χώρες που έχουν εμπλακεί σε πόλεμο», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Άντι Ρίνε, στον απόηχο της έναρξης της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, η χώρα ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στη Συρία και ότι μονομερείς ενέργειες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη κατά του ISIS.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την ήδη πολύπλοκη κρίση στη Συρία. Προβληματιζόμαστε πολύ για τις επιπτώσεις των μέτρων σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Οι εχθροπραξίες στην περιοχή μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω εκτοπισμούς. Είναι σημαντικό να ετοιμαζόμαστε για αυτό και σε επίπεδο ΕΕ» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και ανακοίνωση του Φινλανδού υπουργού άμυνας, Άντι Καϊκόνεν, που έγραψε στο Twitter ότι η Φινλανδία δεν εξάγει στρατιωτικό υλικό σε χώρες που διεξάγουν πόλεμο ή παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, και ως εκ τούτου δεν χορηγούνται νέες άδειες εξαγωγής όπλων από τη Φινλανδία στην Τουρκία.


Διάφορα Άρθρα