Φινλανδός ΥΠΕΞ: Πιθανό ο πόλεμος να επεκταθεί στην Ευρώπη

Μετά την επίσημη πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο, μίλησε στο CNNi για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου το Ελσίνκι δεν μπορούσε να διατηρήσει την ουδετερότητά του καθώς η γειτονική Μόσχα «γίνεται απειλή για την ασφάλεια».

«Είναι μια νέα κατάσταση, μια νέα πραγματικότητα. Πλέον υπάρχει ένα νέο είδος σιδερένιου τείχους μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων χωρών. Και φυσικά, βασίζεται στην επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της γειτονική Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάβιστο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «άλλαξε την ατμόσφαιρα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι υπάρχουν ανησυχίες για «τις χαλαρές συζητήσεις για τα πυρηνικά όπλα, τα χημικά όπλα», που οδήγησαν τον κόσμο πίσω στην κρίση πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

 «Ναι, έχουμε έναν ισχυρό παραδοσιακό στρατό. Έχουμε τα F-35 μας να έρχονται και ούτω καθεξής. Τι γίνεται όμως αν απειλούμαστε από αντισυμβατικά όπλα;» ανέφερε ο Χαβίστο σχετικά με τις ανησυχίες της Φινλανδίας για την ασφάλεια.

Για το κατά πόσο ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη, πέρα ​​από την Ουκρανία, εκτίμησε πως «φυσικά είναι μια πιθανότητα».

«Και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να υποστηρίξουμε την Ουκρανία αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, ο Χαβίστο απάντησε:

«Μπορούν να διατηρήσουν την (σ.σ. παρούσα) κατάσταση και υπό αυτή την έννοια, μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη. Νομίζω ότι κερδίζουν σε ηθικό επίπεδο, είναι πολύ ενωμένοι. Χρειάζονται τη στήριξή μας».